Iarna 2024-2025 se anunță una plină de contraste, cu temperaturi mai ridicate decât cele obișnuite pentru această perioadă în majoritatea zonelor din România, dar și cu episoade de frig intens.
În primele luni de iarnă, temperaturile vor fi surprinzător de blânde, mai ales în decembrie și ianuarie, cu valori care vor oscila între 4 și 12 grade Celsius, și ploi frecvente în locul ninsorilor clasice, potrivit BZT.ro.
Pentru București, prima ninsoare este așteptată pe 22 noiembrie 2024, scrie Stiridinlume.ro, iar în alte regiuni ale țării, episoadele de zăpadă vor fi rare. Luna ianuarie, de obicei cea mai rece, va aduce temperaturi cuprinse între 2 și 12 grade Celsius, fără ninsori majore
Totuși, iarna nu va fi lipsită de provocări, deoarece în luna februarie este prognozat un val de frig intens, cu temperaturi care pot coborî până la -10 grade Celsius în orașele mari și până la -20 de grade în zonele montane.
Deși iarna va începe mai devreme decât în alți ani, cu precipitații sub formă de ploaie înghețată și lapoviță, românii nu se vor bucura de un Crăciun sau Revelion cu zăpadă.
Ce este vortexul polar
Fenomenul cunoscut sub numele de „vortex polar slab” ar fi de vină, permițând aerului rece de la Polul Nord să ajungă în zonele temperate.
Specialiștii de la Severe Weather Europe estimează o iarnă grea în Europa, cu multă zăpadă.
Vortexul polar este un ciclon de aer rece care se formează deasupra Polului Nord și joacă un rol esențial în circulația aerului rece. Atunci când vortexul este puternic, aerul rece rămâne în regiunile polare, protejând zonele temperate.
Când este slab, aerul rece pătrunde spre sud, provocând ierni mai severe în Europa și America de Nord. De asemenea, aerul mai cald poate intra în regiunile reci, aducând modificări de temperatură și precipitații.