Profesor în sănătate publică: „Vaccinul nu poate infecta, pentru că nu conţine virusul”

Share

Profesorul de sănătate publică Răzvan Cherecheş, de la Cluj, explică modul în care funcţionează vaccinul cu ARN mesager de la Pfizer şi Moderna: „Sistemul nostru imun are nişte celule de memorie care, dacă întâlnesc din nou acelaşi virus, anunţă”.

Profesorul Răzvan Cherecheş, de la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, a scris pe Facebook, sâmbătă seara, că a primit mai multe întrebări despre cum funcţionează vaccinul cu ARN mesager a celor de la Pfizer şi Moderna şi a explicat într-un mod extrem de simplu şi amuzant.

Sistemul nostru imun abordează orice corp străin intră în organism. Dacă organismul nostru întâlneşte o proteină, un virus sau o bacterie pe care nu o recunoaşte, lansează un atac. Dacă se luptă cu un virus, are nevoie de timp pentru a lansa un atac complet. Trebuie să îşi dea seama care parte a virusului o poate ataca şi să pornească producţia de arme ca să atace partea respectivă. Asta poate să ia câteva zile. Între timp, virusul se extinde şi se înmulţeşte. Odată ce a învins un virus, sistemul nostru imun îşi aduce aminte de el”, spune profesorul Cherecheş.

Acesta afirmă că sistemul imun are „celule de memorie” şi ţine minte când se întâlneşte cu inamicul.

Sistemul nostru imun are nişte celule de memorie care, dacă întâlnesc din nou acelaşi virus, anunţă <l-am mai văzut pe ticălosul ăsta>. Sistemul nostru imun foloseşte experienţa anterioară pentru a distruge virusul înainte să ne îmbolnăvească. Virusul COVID are o proteină pe exterior care îl ajută să intre mai uşor în celulele noastre (îl face mai infecţios). Această proteină îl face pe COVID să fie un ticălos şi mai mare – este o proteină ticăloasă. Virusul are ARN – informaţia genetică care codează toată activitatea virusului. Cercetătorii au decodat tot ARN-ul virusului şi au găsit secţiunea care are instrucţiunile de producţie pentru proteina ticăloasă”, mai spune Răzvan Cherecheş.

 

Ultimile Stiri

Alte Stiri