Printre cei 25 de ruși condamnați până în prezent pentru crime de război în instanțele ucrainene se numără un soldat care a forțat doi ucraineni sub amenințarea armei să predea laptopuri și bani, patru care au bătut și torturat soldați ucraineni și doi care au recunoscut că au bombardat clădiri rezidențiale în primele săptămâni ale războiulu, scrie publicaţia The Washington Post.
Peste 66.000 de presupuse crime de război suplimentare au fost raportate autorităților ucrainene de la invazia rusă din februarie anul trecut, potrivit Procuraturii Generale din Ucraina.
Numărul crește cu sute de persoane în fiecare zi, pe măsură ce anchetatorii se deplasează în zonele recucerite de la ruși, iar ucrainenii se grăbesc să depună plângeri, de la furtul de bunuri până la tortură, crimă, viol, deportarea copiilor ucraineni în Rusia și atacurile neîncetate cu rachete împotriva infrastructurii ucrainene.
Este un număr impresionant de cazuri, care ar copleși orice sistem judiciar de oriunde, spun experții în drept. Dar procurorul general al Ucrainei, Andriy Kostin, a promis să le investigheze pe toate și să le trimită în judecată pe toate cele în care se pot strânge suficiente dovezi. Președintele Volodimir Zelensky a promis ca justiția pentru victimele crimelor de război să fie una dintre condițiile sale pentru o eventuală pace cu Rusia. Această problemă este la fel de importantă pentru Ucraina ca și înfrângerea militară a rușilor, dacă se dorește ca Rusia să fie descurajată pentru totdeauna să atace Ucraina, a declarat Kostin.
“Trebuie să învingem în ambele bătălii – în lupta pentru teritoriul nostru și în lupta pentru justiție”, a declarat el într-un interviu.
Bătălia pentru justiție s-ar putea dovedi la fel de dificilă ca și lupta pentru teritoriu.
Războiul din Ucraina oferă o oportunitate fără precedent de a testa sistemul internațional de justiție, încă în evoluție, care a început să se contureze după cel de-al Doilea Război Mondial. Organizația Națiunilor Unite a găsit dovezi clare că au fost comise “o serie” de crime de război și alte încălcări ale drepturilor omului și ale dreptului internațional, potrivit unui raport inițial al Comisiei internaționale independente de anchetă privind Ucraina, înființată sub auspiciile ONU la începutul acestui an.
Nu numai că există un număr copleșitor de cazuri, ci și dovezi abundente, a remarcat un diplomat european, care a vorbit sub rezerva anonimatului pentru a discuta chestiuni sensibile.
Tehnologia a adus noi mijloace de documentare a crimelor, de la videoclipuri postate pe rețelele de socializare de către soldații ruși și ucraineni la imagini din satelit care dezvăluie modele de atacuri deliberate asupra unor ținte civile.
Națiunile Unite și guvernele europene au deschis anchete în Ucraina
Eliberarea teritoriului de către trupele ucrainene le-a permis anchetatorilor să obțină mărturii directe și probe medico-legale la câteva zile sau săptămâni de la comiterea crimelor – și nu la ani de zile, așa cum s-a întâmplat în cazul celor mai multe încercări anterioare de a judeca criminali de război. Dacă Ucraina reușește să recucerească mai multe teritorii, numărul de cazuri s-ar putea dubla cu ușurință, spun oficialii ucraineni.
Există un interes internațional extraordinar pentru efortul de a-i trage la răspundere pe făptași, depășit doar de procesele pentru crime de război naziste care au urmat celui de-al Doilea Război Mondial. Curtea Penală Internațională (CPI) și-a desfășurat cea mai mare echipă de până acum în Ucraina. Avocații pentru drepturile omului și grupurile de apărare a drepturilor omului au năvălit în țară. Națiunile Unite și guvernele europene au deschis anchete. Diplomatul a declarat că a numărat cel puțin 11 investigații diferite în curs de desfășurare în Ucraina.
Dar există riscul ca întregul efort să fie îngreunat de numărul mare de cazuri, de suprapunerea anchetelor și de lacunele și contradicțiile unui sistem judiciar internațional încă imperfect, spun experții în drept. Aceștia spun că este din ce în ce mai mult sub semnul întrebării dacă există o cale de urmărire penală a celor mai înalte personalități care poartă responsabilitatea generală pentru război, inclusiv a președintelui rus Vladimir Putin.
Autoritățile ucrainene se așteaptă să judece majoritatea covârșitoare a cazurilor, a declarat Kostin. Mecanismele internaționale au fost întotdeauna menite să completeze și să suplinească jurisdicțiile naționale, intervenind acolo unde guvernele nu pot sau nu doresc să efectueze propriile urmăriri penale și aducând răspunderea internațională pentru oficialii de cel mai înalt nivel.
Dar pentru Ucraina, urmărirea penală a celor 99 la sută din cazurile pe care Kostin spune că se așteaptă să le preia este în sine o întreprindere uriașă. Fiecare zi aduce noi rapoarte despre gropi comune descoperite, camere de tortură dezvăluite și noi atacuri cu rachete care ucid civili și distrug proprietăți. Este posibil să existe unele dublări, dar este vorba totuși de un număr uriaș de cazuri, a spus el.