Primele monede cu efigia oficială a regelui Charles al III-lea vor intra în circulaţie începând de joi şi vor putea fi găsite în oficiile poştale de pe întreg teritoriul Marii Britanii, relatează dpa.

Portretul oficial al regelui Charles va apărea iniţial pe o monedă de 50 de pence, al cărei revers comemorează viaţa şi moştenirea reginei Elisabeta a II-a.

O versiune comemorativă a monedei a fost lansată în octombrie, generând un număr record de vizitatori pe site-ul Monetăriei Regale Britanice (Royal Mint) în 24 de ore de la lansare.

Aproximativ 9,6 milioane de monede de 50 pence vor intra în cele din urmă în circulaţie, în funcţie de cerere.

„Astăzi marchează o nouă eră pentru monedele din Marea Britanie, cu efigia regelui Charles al III-lea care apare pe o monedă de 50 de pence în circulaţie. Este o oportunitate fantastică pentru colecţionarii de monede să le adauge la colecţiile lor sau să înceapă una pentru prima dată”, a declarat Rebecca Morgan, director în cadrul Royal Mint.

„Monetăria Regală a avut responsabilitatea de a produce monede care să poarte efigia monarhului de peste 1.100 de ani şi suntem mândri să continuăm această tradiţie în timpul domniei regelui Charles al III-lea”, a mai spus ea.

Efigia regelui a fost realizată de sculptorul Martin Jennings şi a fost aprobată personal de Charles.

Conform tradiţiei, portretul regelui este orientat spre stânga, în direcţia opusă portretului regretatei regine Elisabeta.

Pe reversul monedei de 50 pence apar simboluri care s-au aflat iniţial pe coroana folosită la ceremonia de încoronare a reginei din 1953 şi are drept scop să comemoreze momentul încoronării suveranei la Westminster Abbey.

Toate monedele din Marea Britanie care poartă efigia reginei Elisabeta a II-a vor rămâne în circulaţie.

Sursă: Agerpres

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here