Primăvara a devenit sezonul „arderilor necontrolate” a vegetației uscate. Metoda folosită pentru curăţarea câmpurilor a ucis deja doi oameni, iar pompierii se luptă în fiecare zi cu focul scăpat de sub control. Și pădurarii atrag atenția că arderea buruienilor este pe cât de păguboasă, pe atât de periculoasă.
Pompierii din Caraș-Severin intervin zi şi noapte să stingă incendiile de vegetație.
La Carașova, focul s-a apropiat periculos de mult de adăposturile de animale și stupinele localnicilor, dar și de drumul național.
Și în Bistrița, câmpurile înecate în fum sunt imagini obișnuite în fiecare primăvară. Nici tragediile recente nu îi fac pe oameni să renunțe la această practică periculoasă.
Incendiile de vegetație au făcut deja două victime în Bistrița, anul acesta. Comuna Teaca, unde au murit cei doi oameni, a fost „campioană” la numărul de incendii de vegetație uscată.
Teodor Apafaian, şef, Serviciul Voluntari pentru Situaţii de Urgenţă Teacă: Nu conștientizează ce înseamnă un incendiu de vegetație scăpat de sub control. Poate ajunge la anexe, care sunt în marginea pădurii. Sunt persoane mai în vârstă, nu își dau seama, vine o pală de vânt și se sufocă.
În județul Maramureș, într-o singură zi au fost înregistrate 10 incendii de vegetație uscată.
Legea vine cu sancțiuni aspre care se aplică însă doar când autorii sunt prinși asupra faptului.
Cristina Răcilă, purtător de cuvânt, ISU Bistriţa-Năsăud: Nerespectarea prevederilor legale se sancționează cu amendă de la 7.500 de lei la 15.000 de lei pentru persoane fizice.
Pentru persoanele juridice amenzile pleacă de la 50 mii de lei și pot ajunge până la 100 de mii de lei.
The post Primăvara, sezonul incendierilor de miriște, în ciuda amenzilor. Pompierii luptă zilnic cu focul scăpat de sub control appeared first on tvrinfo.ro.