First News

Prima vedetă de cinema chinezo-americană

Născută pe 3 ianuarie 1905, în cartierul Chinatown din Los Angeles, Anna May Wong, cunoscută și sub numele de Wong Liu Tsong, a fost prima vedetă de cinema chinezo-americană și totodată cetățeanul american de origine asiatică al cărui chip a apărut, în premieră, pe o monedă americană, la 19 octombrie 2022. De asemenea, a fost una dintre primele personalități de cinema imortalizate pe un timbru poștal. Debutul său pe scena londoneză a avut loc alături de Laurence Olivier în piesa The Circle of Chalk, atrăgând atenția criticilor britanici datorită accentului american puternic. Postum, a fost onorată cu o stea pe Hollywood Walk of Fame și o statuie în mărime naturală în Four Ladies Hollywood Gazebo, alături de alte figuri marcante ale Epocii de Aur a Hollywood-ului, precum Mae West și Dorothy Dandridge.

Provenind dintr-o familie numeroasă și modestă, Anna a fost a doua dintre cei opt copii. Tatăl său, Wong Sam Sing, deținea o mică spălătorie, iar mama, Lee Gon Toy, era casnică. Întâmpinând o industrie marcată de discriminare rasială, Anna a reușit să devină actriță într-o perioadă în care Hollywood-ul nu oferea prea multe oportunități asiaticilor. Cu toate acestea, a reușit să își găsească drumul spre succes pe scena europeană, unde a activat în cinematografia engleză și germană. Viitoarea actriță și-a descoperit pasiunea pentru film la doar 9 ani, când obișnuia să se strecoare în cinematografe.Drumul ei spre celebritate a fost presărat cu încercări și provocări, inclusiv opoziția părinților săi care nu vedeau cu ochi buni atracția sa față de film. Primul său rol minor necreditat a fost în The Red Lantern (1919), iar la 17 ani a obținut primul său rol major în The Toll of the Sea, devenind prima actriță asiatică născută în SUA care a jucat într-un film hollywoodian important. A lucrat alături de figuri notabile precum Marlene Dietrich și a devenit un etalon de stil, influențând moda feminină. La finalul anilor 1920, Anna a revenit în SUA, însă bariera culturală s-a dovedit a fi încă dificil de depășit. De-a lungul carierei sale, Anna a pus bazele unei imagini iconice, chiar dacă s-a confruntat constant cu provocări și discriminări. În ciuda dificultăților pe care le-a întâmpinat, a rămas o figură influentă și elegantă în lumea divertismentului. Anna May Wong s-a stins la 56 de ani, lăsând în urma sa o moștenire culturală și un exemplu de reziliență și eleganță în fața adversității.

Sursa: Imdb.com – Anna May Wong – Biography – IMDb,  History.com – Anna May Wong: 13 Facts About Her Trailblazing Hollywood Career | HISTORY

Exit mobile version