Președintele american a anunțat noi sancțiuni împotriva Rusiei, menite să lovească în încasările folosite de Moscova pentru a-și finanța războiul din Ucraina.

SUA vor sista importurile de țiței, gaz lichefiat și cărbune din Rusia, după ce această țară a invadat Ucraina. Anunțul a fost făcut de președintele american Joe Biden. Este vorba de noi sancțiuni împotriva Moscovei, după mai multe serii de măsuri economice punitive dure luate deja de occident după ce Vladimir Putin a ordonat agresiunea militară împotriva Ucrainei.

Sistarea importurilor de energie din Rusia este un pas pe care SUA îl fac deocamdată fără aliații europeni. America este mult mai puțin dependentă energetic de Rusia decât Europa: abia 8% din țițeiul importat de SUA vine din Rusia.

Decizia luată de Washington ar fi fost în prealabil convenită cu partenerii europeni, potrivit ministrului german el Economiei Robert Habeck.

Dependenta de livrările de energie rusești

Comisia Europeană a prezentat un plan de măsuri pentru a reduce până la finalul anului cu două treimi importurile de gaz rusesc în comparație cu cantitățile din anul anterior.

Este greu, al naibii de greu. Dar este posibil, dacă suntem dispuși să mergem mai departe și mai repede ca până acum„, a declarat vicepreședintele Comisiei Europene Frans Timmermans la Bruxelles.

Cum va rezolva Europa această dependență? Ar fi vorba de grăbirea extinderii sectorului energiilor regenerabile, de găsirea de noi surse pentru livrări de gaz și de reducerea consumului de energie. În plus, rezervele de gaz ar urma să fie în mod obligatoriu menținute la un anumit nivel minim de siguranță.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here