Povestea elevei din Iaşi care a obţinut trei medalii la Olimpiada Internațională de Științele Pământului. ”E o diversitate a abilităților pe care trebuie să le avem pentru a putea excela”

Share

Anemona, o tănâră de 16 ani din Iași, a obținut trei medalii la Olimpiada Internațională de Științele Pământului, desfăşurată în Beijing, în perioada 8-16 august. ”Este un sentiment satisfăcător să poți citi istoria locului”, afirmă eleva de la Colegiul Național din Iași, după ce a acumulat numeroase cunoștințe în biologie, chimie, fizică și geografie și a adus aurul, argintul și bronzul la Iași.

Anemona Maria Luchian are 16 ani și este elevă în clasa a XI-a la Colegiul Național din Iași. De la Olimpiada Internațională de Științele Pământului (IESO) s-a întors cu medalie de aur pe echipe la secțiunea ESP (Earth System Project), medalie de argint pe echipe la secțiunea ITFI (International Team Field Investigation) și medalie de bronz pentru concursul individual.

”Sunt foarte mândră de această performanță! Sunt mândră că am reprezentat România la această olimpiadă și că m-am întors acasă cu trei medalii!”, a transmis Anemona.

Anemona a explicat pentru „Ziarul de Iași” că faza internațională a acestei olimpiade nu presupune aceeași materie ca cea din programa școlară, accentul fiind pus pe geologie, hidrologie, astronomie și meteorologie.

”Am învățat de pe tratate și cursuri în limba engleză, pentru a mă obișnui cu termenii și cuvintele specifice. Am avut multă pregătire, atât cu profesorii mei, cât și la universitățile din Iași și București. Din clasa a V-a particip la olimpiadele de matematică, fizică, chimie, iar pregătirea și experiența de la acestea m-au ajutat foarte mult”, a declarat Anemona Luchian.

Olimpiada constă în două probe obligatorii individuale, cea scrisă și cea practică. La proba scrisă, candidații au de rezolvat diverse exerciții, în timp ce la proba practică sunt duși pe teren pentru a observa diverse locuri, precum secțiuni stratigrafice sau un sit fosilifer. Eleva de la Colegiul Național din Iași a optat și pentru alte două probe obționale – ESP (Earth System Project) și ITFI (International Team Field Investigation). La ESP a realizat o cercetare științifică pe tema habitabilității planetelor, iar la ITFI am făcut un studiu și o cercetare pe teren a chimismului apei unui lac de lângă Beijing, Yanqi Lake.

”Sunt atâtea abilități noi pe care a trebuit să mi le cultiv, întrucât la probele practice nu am stat pur și simplu într-un laborator. Am mers pe teren, ne-am cățărat, am dat cu ciocanul. E o diversitate a abilităților pe care trebuie să le avem pentru a putea excela. Este foarte diferită de alte olimpiade, întrucât înveți multe lucruri noi despre natură. Acum aș putea să mă duc undeva, să mă uit prin jur și să îmi dau seama ce s-a întâmplat în urmă cu milioane de ani. Este un sentiment satisfăcător să poți citi istoria locului”, a precizat Anemona Maria Luchian

Un plus al acestei olimpiade este reprezentat de probele de echipă, unde elevii au opotunitatea de a observa cum lucrează oamenii de știință în diferite țări.

”Este o olimpiadă interdisciplinară și trebuie să combini foarte multe abilități din alte domenii. La probele de echipe internaționale este o ocazie foarte bună de a afla cum realizează oamenii de știință aceste cercetări, pentru că în viața reală nu trebuie doar să știi să rezolvi niște probleme sau teste, trebuie să știi să colaborezi cu alți oameni și să poți face o echipă bună, pentru a putea avea rezultate de succes”, a completat tănâra.

Anemona, o elevă care are ”toate calitățile pentru înalta performanță”

Despre Anemona Luchian, elevă la Colegiul Național din Iași, profesorii săi au doar cuvinte de laudă, precizând că rezultatul este o confirmare a muncii depuse încă din clasa a V-a. La cele patru discipline verificate în cadrul Olimpiadei Internaționale de Științele Pământului, eleva i-a avut ca profesori pe Ioana Bohotineanu (biologie), Alina Maria Iacoban (chimie), Jean Marius Rotaru (fizică) și Dorin Fiscutean (geografie).

”Anemona este un copil foarte silitor, deștept, harnic și priceput. Are toate calitățile pentru înalta performanță. De asemenea, știe să învețe inter și transdisciplinar și, atunci, i-a venit ușor să se califice și să obțină rezultate frumoase la Olimpiada Internațională de Științele Pământului. La început, în cadrul pregătirii, ea a avut unele probleme, pentru că noi facem mai puține aplicații practice, în teren, însă, vara aceasta lucrurile au fost rezolvate, iar la proba practică a obținut medalia de argint. O felicit, mă bucur pentru ea, iar munca confirmă un rezultat foarte frumos!”, a declarat profesorul de geografie Dorin Fiscutean.

Profesoara sa de chimie, Alina Maria Iacoban, spune că un atu al Anemonei în această competiție ar fi fost chimia.

”Este o elevă cu aptitudini deosebite în domeniul științelor. Atât anul trecut, cât și anul acesta, ea a mers la olimpiade și concursuri de chimie. La olimpiada de chimie obținut Premiul I la faza județeană și Mențiune specială la faza națională. Pe lângă olimpiadă, a mai mers și la Concursul «Academician Cristofor Simionescu», unde a luat Premiul al II-lea, și la Concursul «Lazăr Edeleanu», unde a luat Premiul I la faza județeană. Acum a demonstrat că prin muncă, ambiție și determinare poate să obțină un astfel de rezultat deosebit, la o competiție care implică patru discipline”, a transmis Alina Maria Iacoban.

Pasiunea pentru chimie o ajută și la înțelegerea fenomenelor de la biologie, potrivit profesoarei sale de biologie, Ioana Bohotineanu.

”Încă din clasa a V-a, de când am cunoscut-o, am realizat că este un copil plin de curiozitate, care caută permanent răspunsuri. Rezultatul confirmă că este un copil pasionat de tot ce înseamnă știință. Este foarte bună la chimie, iar asta o ajută la biologie, fiindcă biologia are foarte multe fenomene care nu pot fi înțelese decât cunoscând chimia. În plus, face corelații foarte ușor. Este pasionată și de partea practică. Păstrez și acum în minte imaginea ei în laboratorul de biologie, la lucrările practice pe care noi le desfășuram acolo”, a menționat Ioana Bohotineanu.

Jean Marius Rotaru, profesorul său de fizică, spune despre performanța elevei sale că este o continuitate, întrucât ea participă de trei ani la olimpiadele de fizică și chimie.

”Anemona este un copil cu o capacitate de efort remarcabilă. Olimpiada de Științele Pământului înseamnă un concurs în care sunt necesare cunoștințe solide de geografie, biologie, fizică și chimie”, a precizat Jean Marius Rotaru.

Olimpiada Internațională de Științele Pământului a fost înființată ca una dintre activitățile majore ale Organizației Internaționale pentru Educație în domeniul Geoștiințelor (IGEO) și este o competiție anuală pentru elevii din învățământul liceal. Sursa: Ziarul de Iași

The post Povestea elevei din Iaşi care a obţinut trei medalii la Olimpiada Internațională de Științele Pământului. ”E o diversitate a abilităților pe care trebuie să le avem pentru a putea excela” appeared first on tvrinfo.ro.

  

Ultimile Stiri

Alte Stiri