Peskov: Aderarea Republicii Moldova la UE, o chestiune suverană, dar mulţi cetăţeni moldoveni doresc legături apropiate cu Rusia

Share

Kremlinul a apreciat vineri că potenţiala aderare a Republicii Moldova la UE este o chestiune suverană a acestei foste republici sovietice, adăugând însă că mulţi cetăţeni ai Republicii Moldova doresc de asemenea legături apropiate cu Rusia, relatează Reuters.

Cele 27 de ţări membre ale Uniunii Europene au confirmat deschiderea marţi, 25 iunie, a negocierilor de aderare cu Ucraina şi Republica Moldova, iar preşedinta proeuropeană a Republicii Moldova, Maia Sandu, a semnat un decret pentru lansarea acestor negocieri.

Aderarea la UE, „acesta nu este un proces rapid, este o temă suverană a fiecărei ţări, inclusiv a (Republicii) Moldova”, a răspuns purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, după ce a primit din partea presei o întrebare pe acest subiect.

Maia Sandu a semnat decretul privind inițierea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la UE

Uniunea Europeană deschide, săptămâna viitoare, negocierile de aderare cu Ucraina și Republica Moldova. Decretul privind inițierea negocierilor Moldovei a fost semnat astăzi de preşedintele Maia Sandu.

Însă Republica Moldova are oportunităţi de a se dezvolta în alte direcţii în acelaşi timp, a adăugat Peskov, acuzând leadership-ul de la Chişinău că exclude în mod greşit astfel de opţiuni.

„Ştim că mulţi oameni din această ţară cred că ea ar trebui să se dezvolte în toate direcţiile şi că interesele sale viitoare nu pot fi conectate doar cu Uniunea Europeană, ci cu pieţe foarte promiţătoare precum Federaţia Rusă, precum şi cu procesele de integrare pe teritoriul fostei Uniuni Sovietice”, a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Situaţia politică este tensionată în Republica Moldova în apropierea alegerilor prezidenţiale din 20 octombrie la care preşedinta pro-europeană Maia Sandu urmăreşte să obţină un nou mandat. Ea denunţă în mod repetat ingerinţele Rusiei, în timp ce opozanţii săi denunţă măsuri represive menite să-i împiedice să candideze. Preluare: Agerpres

Cele 27 de ţări ale UE confirmă deschiderea, marţi, a negocierilor de aderare cu Ucraina şi Republica Moldova

Cele 27 de ţări membre ale Uniunii Europene au confirmat deschiderea marţi, 25 iunie, a negocierilor de aderare cu Ucraina şi Republica Moldova, a anunţat vineri preşedinţia belgiană a Consiliului UE, notează AFP.

The post Peskov: Aderarea Republicii Moldova la UE, o chestiune suverană, dar mulţi cetăţeni moldoveni doresc legături apropiate cu Rusia appeared first on tvrinfo.ro.

  

Ultimile Stiri

Alte Stiri