Afaceri suspecte la o clinică privată din Capitală. Politiştii acuză mai mulţi medici, dar şi pe director că ar fi eliberat contra cost fişe medicale false pentru permise auto sau port-armă. Anchetatorii au făcut percheziţii şi reţineri pe bandă rulantă. Iar unii dintre suspecți chiar au încercat să ascundă probe. Calculele făcute arată că aproximativ 300 de mii de fişe medicale au fost falsificate, iar profitul se ridică la un milion de euro.
Directoarea, 4 medici și chiar portarul unei clinici din București sunt suspecți în dosarul de fraudare a fișelor medicale.
Contra cost, îi ajutau pe cei care nu puteau trece de examenele medicale și le obțineau avizele necesare pentru fișele de care aveau nevoie ca să obțină sau să schimbe permisele de conducere.
Surse judiciare susțin că de multe ori clienții clinicii fie participau la un simulacru de consultație, fie primeau actele fără să fie văzuți de medici.
Anne-Marie Ciolcă, purtător de cuvânt, IPJ Ilfov: Colegii mei au efectuat două percheziții, una la o clinică privată din București și a doua în județul Călărași, în cadrul unui dosar în care se efectuează cercetări pentru fals intelectual și abuz în serviciu.
La percheziții, polițiștii au fost martori și la o scenă greu de imaginat.
Marius Popescu, jurnalist TVR: Surse apropiate anchetei susțin că directoarea, în încercarea de a scăpa de unele probe, și-a aruncat telefonul pe geam și a ascuns câteva ștampile pe după vasul de toaletă. Polițiștii au recuperat toate aceste probe.
Printre parafe ar fi fost și cele aplicate pe fișele medicale false, spun aceleași surse.
Potrivit acestora, teancurile de acte erau lăsate pe biroul fiecăruia dintre cei 4 medici ai clinicii, care le-ar fi luat acasă pentru a le completa.
Ca să-i prindă pe suspecți, anchetatorii au folosit ofițeri sub acoperire. Au creat identități false și au cerut fișe medicale complete pentru acestea.
Portarul s-a dovedit a fi veriga slabă, după cum reiese și din interceptări.
Portar: Zi ce vrei!
Domn: Vreo patru din alea.
Portar: Trimite-le, mă, dar nu mai trimite și certificatul de căsătorie și alea-alea! Decât buletinele. Vii astăzi să le iei?
Domn: Păi astăzi, dacă sunt gata, vin!
Portar: Păi cum să nu le fac?
Clienții erau, în general, persoane în vârstă, cu diverse afecțiuni sau chiar dizabilități, care au ajuns să conducă mașini pe drumurile din țară.
Lucian Diniță, fost șef al Poliției Române: Pericolul e major. Numai că spre deosebire de Vest, noi trăim în Est. Acolo nu există chestia asta. Când nu corespunzi, nu corespunzi. Acolo, din an în an se duc și fac vizita medicală pentru ei, din conștiința lor, pe lângă faptul că îi cheamă doctorul și dacă ai afecțiuni te cheamă și la 6 luni.
Polițiștii ar urma să verifice fiecare fișă medicală pentru a identifica persoanele care le-au obținut. Iar cercetările continuă pentru a identifica și alți intermediari.
The post Percheziții la o clinică privată din Capitală, care ar fi eliberat contra cost fişe medicale false pentru permise auto sau port-armă. Ca să-i prindă pe suspecți, anchetatorii au folosit ofițeri sub acoperire appeared first on tvrinfo.ro.