Zeci de percheziții ale procurorilor DNA la Casa Română de Comerț ”Unirea” în județele Timiș, Bihor, Cluj, Arad, Ialomița, Ilfov, și în București. Suspiciunile sunt de abuz în serviciu, iar prejudiciul ar depăși 40 de milioane de lei.
Procurorii derulează 60 de percheziții în această dimineață, în șapte județe. Ancheta vizează modul în care s-au desfăşurat operaţiunile de la Casa de Comerţ Agroalimentar Unirea SA, societate aflată în subordinea Ministerului Agriculturii.
Casa de Comerț Unirea a mai fost vizată de controale. În februarie, în urma unui verificări din partea reprezentanților Ministerului Agriculturii au fost depistate nereguli privind facturi neîncasate şi în privința mai multor produse din import la comercializare.
Direcţia de control din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) a constatat deficienţe şi nereguli în activitatea managementului societăţii Casa Română de Comerţ Agroalimentar “Unirea”, în urma controlului derulat în perioada 13 decembrie 2023 – 31 ianuarie 2024, iar printre acestea se numără facturi neîncasate, în valoare de aproximativ 53 de milioane de lei, sau comercializarea într-o proporţie mai mare a produselor din import decât a celor provenite de la producătorii autohtoni, potrivit datelor furnizate de MADR, pentru Agerpres.
Controlul a scos la iveală faptul că din suma totală de mărfuri facturată de Casa Unirea pe parcursul anului 2023, în valoare de aproximativ 79,6 milioane de lei, societatea a încasat aproximativ 26,6 milioane de lei până la data de 10 ianuarie 2024. Astfel, Casa Unirea înregistrează facturi neîncasate în valoare de aproximativ 53 de milioane de lei, rezultate din derularea contractelor cadru de furnizare de produse.
Facturile erau neîncasate de la 14 societăți comerciale, doar de la trei societăți comerciale vizate în anchetă se făcuseră încasări de peste 45 de milioane de lei.
Acel control a scos la iveală faptul că, în cadrul societății, erau comercializate mai mult produse din import decât cele provenite de la producătorii autohtoni.
Societatea a fost înființată în 2018, în primul mandat al lui Petre Daea la Ministerul Agriculturii. În 2019, activitatea a fost sistată și, deși avea ca țel înființarea a peste 60 de puncte comerciale de vânzare a produselor românești, au fost deschise doar două. În 2022, activitatea a fost reluată în al doilea mandat al lui Petre Daea având drept scop deschiderea a 100 de magazine, însă acest lucru nu s-a realizat.
The post Percheziții DNA la Casa Română de Comerț ”Unirea”. Prejudiciul ajunge la 40 de milioane de lei appeared first on tvrinfo.ro.