Patriarhul Neofit al Bulgariei a murit, la vârsta de 78 de ani

Share

Preafericitul Părinte Neofit, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Bulgare, a murit, miercuri seară, la vârsta de 78 de ani, se arată într-un comunicat publicat pe site-ul Patriarhiei Bulgare, citat de basilica.ro.

Patriarhul Neofit a murit la Academia de Medicină Militară din Sofia la ora 22:22, în urma unei insuficiențe survenite la nivelul mai multor organe.

„Facem apel la creștinii ortodocși să înalțe rugăciunea lor sinceră împreună cu Sfânta Biserică Ortodoxă către Dumnezeul cel atotmilostiv pentru a odihni sufletul dragului nostru Patriarh în împărăția lui Dumnezeu – în locașurile drepților”, se menționează în comunicatul Patriarhiei Bulgare.

Preafericitul Neofit a devenit Patriarh al Bulgariei în 24 februarie 2013, după decesul Patriarhului Maxim (1971-2012).

S-a născut la Sofia, pe 15 octombrie 1945. A absolvit Seminarul ortodox din capitala bulgară în 1965, a studiat la Academia Teologică „Sf. Clement din Ohrida” din Sofia până în 1971. Doi ani mai târziu a finalizat cursurile Academiei Teologică din Moscova, unde s-a specializat în muzică bisericească. După întoarcerea la Sofia, a fost numit profesor de muzică bisericească şi dirijor al Corului Academiei Teologice, notează Agerpres.

Afost rector al Academiei Teologice şi a fost numit primul decan al Facultăţii de Teologie (reînfiinţată) de la Universitatea din Sofia, post pe care l-a deţinut până în ianuarie 1992, când a fost numit secretar al Sfântului Sinod.

A intrat în monahism la 3 august 1975, voturile monahale le-a depus la Mănăstirea Troian. Neofit a fost hirotonit ieromonah în 1976 de către patriarhul Maxim al Bulgariei.

În 8 decembrie 1985 a fost hirotonit Episcop vicar de Sofia, iar în anul 1994 a fost ridicat la rangul de Mitropolit de Ruse.

The post Patriarhul Neofit al Bulgariei a murit, la vârsta de 78 de ani appeared first on tvrinfo.ro.

  

Ultimile Stiri

Alte Stiri