S-a vorbit încă din anii 80 despre o acesta posibilitate și s-au făcut chiar câteva studii. Electrocentrale București, principalul producător de energie termica din Capitala și start-up-ul american SAGE Geosystems au semnat un memorandum de înțelegere pentru exploatarea resurselor geotermale din nordul Bucureștiului.
Un studiu de fezabilitate va fi realizat până la sfârșitul acestui an pentru a evalua potențialul și tehnologiile necesare pentru integrarea energiei geotermale în sistemul de termoficare al Capitalei. Directorul general al ELCEN, Claudiu Crețu, a menționat că explorarea resurselor geotermale este o prioritate pentru companie.
Iată ce spune directul Elcen. C2 „Ne uităm foarte atent la geotermal, pompe de căldură și fotovoltaic, dar geotermalul este tema care ne interesează cel mai mult, deoarece știm că există rezerve importante, mai ales în partea de nord a orașului București. Interesul nostru este să avem un sistem cât mai verde și cât mai decarbonizat”.
SAGE Geosystems, un start-up american specializat în proiecte de utilizare a energiei geotermale, va colabora cu Departamentul pentru Energie din SUA pentru a realiza studiul de fezabilitate.
După finalizarea studiului, ELCEN va pregăti documentația necesară pentru a obține finanțare din Fondul de Modernizare, un instrument european destinat susținerii tranziției către o energie mai verde.
Ideea nu este noua. Și comuniștii prin anii 80 au avut în plan o astfel de mișcare. Și nu este deloc întâmplător. Nordul Bucureștiului și județul Ilfov găzduiesc un rezervor geotermal semnificativ, cu un potențial enorm.
Apele geotermale din această zonă pot fi utilizate pentru o varietate de scopuri, inclusiv încălzire, răcire, producție de energie electrică și agricultură.
Potrivit Panaroma.ro, bazinul geotermal București-Ilfov se întinde pe o suprafață de aproximativ 300 de kilometri pătrați și are o adâncime de până la 3.2 kilometri.
Temperatura apei geotermale crește cu adâncimea, atingând valori de până la 84°C. În prezent, resursele geotermale din nordul Bucureștiului sunt exploatate la o scară relativ mică. Spitalul Clinic de Urgență Agrippa Ionescu din Balotești utilizează apa geotermală pentru încălzire și recuperare medicală, iar o companie privată valorifică resursele pentru alimentarea unui complex de spa.
Se estimează că apa geotermală ar putea asigura încălzirea și apa caldă menajeră pentru aproximativ 8.000 de apartamente și gospodării din zonă, reducând semnificativ consumul de combustibili fosili.
De asemenea, apa geotermală ar putea fi utilizată pentru a produce energie electrică verde și pentru a iriga terenurile agricole.
The post Parteneriat istoric pentru termoficarea Bucureștiului. Rezerva de apă geotermală din jurul Capitalei appeared first on tvrinfo.ro.