Pacienți pe cont propriu. Bolnavii de cancer din România își câștigă în instanță dreptul la tratamente

Share

Bolnavii de cancer sunt nevoiți să ceară, din nou, acces gratuit și rapid la medicamente și tratamente de ultimă generație. Responsabilii din Sănătate au lansat mai multe programe pentru depistarea precoce a diverselor forme ale acestei afecțiuni. Însă ritmul în care se pun în practică promisiunile autorităților este foarte lent. Și pentru mulți pacienți oncologici prea târziu.

În ultimul deceniu, 500 de pacienți oncologi care nu aveau acces imediat și gratuit la medicamente țintite pentru tipul de cancer de care sufereau au dat statul în judecată și au câștigat.

Dar, până la soluționarea litigiului, mulți dintre pacienți fie și-au vândut casele, fie s-au împrumutat la bancă să facă rost de bani pentru investigații amănunțite și tratamente adecvate.

Roxana, pacient oncologic: Am reușit să obțin un tratament, trei luni de zile mi l-am achiziționat singură. 5000 de euro pe lună. Am reușit să dau statul în judecată și să obțin gratuitate pentru acest medicament. După ce s-a soluționat procesul am ridicat de la farmacie medicamentul.

Valul de procese nu a schimbat însă nimic în acordarea medicamentelor anticancer.

Ceza Irimia, preşedintele APCR: Încă suntem umiliți, abandonați de cei care ar trebui să vegheze asupra sănătății noastre și a bunului mers al sistemului de sănătate.

Peste 95 la sută din instanțe dau câștig de cauză pacienților.

Avocații pacienților bolnavi de cancer susțin că statul are obligația de a proteja dreptul la sănătate și viață al propriilor cetățeni.

Ei solicită Ministerului Sănătății ca medicamentele noi europene să fie evaluate și introduse rapid pe lista compensatelor de la noi.

Conf. univ. dr Dan Cimpoeru, avocat: Statul face economie, pentru că orice medicament care intră pe lista de compensate automat trebuie finanțat și orice intarziere în această procedură duce la economii la bugetul de stat, dacă e să fim puțin cinici.

Agenția Medicamentului respectă termenul de 90 de zile pentru aprobarea noilor medicamente, dar blocajul apare la actualizarea listei de compensate.

Unele medicamente intră pe piață abia într-un an de zile sau chiar mai mult. Dar orice întârziere pune în pericol viața pacienților.

Ministerul Sănătății nu a comentat situația.

Decalajul între România și UE este de cinci-șase ani în cazul investigațiilor pentru depistarea timpurie a cancerului, dar și al accesului la medicamentele de nouă generație.

The post Pacienți pe cont propriu. Bolnavii de cancer din România își câștigă în instanță dreptul la tratamente appeared first on tvrinfo.ro.

  

Ultimile Stiri

Alte Stiri