Order in Disorder

Share

Titlul expoziției “Order in Disorder” (care are vernisajul în 15 martie a.c. la Galeriile  “Cozia Pasaj1 și Cozia Pasaj 2” din Râmnicu Vâlcea) trezește interes iar demersul artistic în care sunt implicați doi artiști contemporani, Gabriel Smoleac și Eugen Vasile Iovan merită mai mult decât o promovare concentrată în câteva rânduri.

Pentru Gabriel Smoleac, medicul veterinar dăruit ”trup și suflet” artelor plastice, sculpturii gândită  în dimensiuni monumentale, este prima expoziție personală.    Eugen Vasile Iovan a fost prezent cu picturile lui în mai multe saloane și, după cum au semnalat criticii de artă, a optat pentru ”compoziții organice, acționând, în principiu pe suprafețe medii și mari (…) cu ale lui “semne identitare inconfundabile”).

Am purtat un scurt dialog cu Gabriel Smoleac care nu este un vorbăreț, preferă să se exprime prin sculpturile lui, care compun, fără nici o exagerare, o lume  extraordinară, de o expresivitate aproape dureroasă. Fiecare dintre ”subiectele”, materializare în porțelan, ceramica de dimensiuni mici și mijlocii poartă “in nuce” monumentalitatea.  Mi-a confirmat impresia impregnată pe retină de lucrarea “Germinație” și a râs mucalit, zicând: ”poate fi expusă ca portal luminos, oriunde în Europa, să completeze un spațiu larg dintr-un burg medieval,  o piață pietonală, intrarea într-o clădire mare”.

  • De ce, acest titlu  “Ordine în Dezordine” ?
  • Se potrivește vremurilor pe care le trăim, artistul e vocea contemporaneității, așa că,  titlul se potrivește … !

De exponatele prezente în perioada la Râmnicu Vâlcea se va bucura și publicul bucureștean,  la început de luna Iulie la sala de expoziții de artă “Constantin Brâncuși “ a Palatului Parlamentului României.

Ultimile Stiri

Alte Stiri