Ancheta se desfășoară la un liceu din Târgu Jiu. Mai mulți elevi au fost filmați în timp ce păreau că își încearcă şansa la jocuri de noroc online, chiar în timpul orelor de curs. În clasă era și profesoara, care nu s-a arătat deloc deranjată de activitatea adolescenților. Cazul este în anchetă acum. Şi conducerea liceului, şi inspectoratul vor să afle cum au ajuns elevii să aibă acces la astfel de site-uri pe computerele şcolii.
În imaginile apărute în mediul online se vede cum pe monitoarele a 3 calculatoare dintr-o sală de clasă rulează jocuri de noroc.
În faţa a două dintre ecrane sunt doi elevi care par să joace la păcănele.
Profesoara, care ar trebuit să-i supravegeze, este captivată în tot acest timp de o conversație online.
Totul s-ar fi petrecut în laboratorul de informatică al Liceului Auto „Traian Vuia” din Târgu Jiu.
Conducerea unității spune că filmarea ar fi fost făcută în toamna anului trecut.
Liviu Udrescu, director Liceul Auto „Traian Vuia”, Târgu Jiu: „Din discuția pe care am avut-o până în prezent cu doamna profesoară care apare acolo pe filmare, înregistrarea nu este din timpul orei de curs.”
Ionuț Catrina, Inspector Școlar Județean: „Atât conducerea Inspectoratului Școlar Județean Gorj, cât și conducerea Liceului Auto ‘Traian Vuia’ vor derula anchete care să stabilească cu exactitate în ce context a avut loc acel incident.”
În mediul online, ori în sălile de păcănele, tot mai mulți minori cad în capcana jocurilor de noroc.
40% dintre copiii cu vârste cuprinse între 10 și 17 ani spun că au prieteni care practică jocuri de noroc, în timp ce 14% dintre adolescenți și recunosc că joacă la păcănele ori pariuri, arată un studiu al Organizației Salvați Copiii.
Gabriela Alexandrescu, director executiv, Salvaţi Copiii România: „Cauza e expunerea la publicitatea masivă pe care ei o văd pe televizor, pe internet, oriunde, stradal. (…) Plus influenceri, plus celebrități care promovează. Faptul că ei sunt expuși la așa masivă publicitate îi face să creadă că e un lucru normal, e un lucru firesc.”
Pasul până la adicție este însă mic, spun psihologii.
Mihaela Dinu, psiholog: „Mintea este cu totul acaparată, gândurile devin obsesive, compulsive. (…) Copilul iese greu din cercul acesta vicios fără ajutor de specialitate, fără ajutor din partea familiei.„
Cei mai mulți părinți însă nici nu știu ce fac copiii lor pe internet.
Ciprian Grădinaru, sociolog, Salvaţi Copiii România: „Dacă părinții copiilor de 5-6-7 ani, 90% spun dintre ei că îi monitorizează activitatea zilnic, în cazul adolescenților povestea se schimbă. (…) Din 2013, părinții cu procente mult mai mari din ei spuneau că fac activități împreună pe internet. (…) Toți acești indicatori au scăzut cu minim 10-20 de puncte procentuale în ultimii 10 ani.”
Bogdan-Gruia Ivan, ministrul Digitalizării: „Cred foarte mult că principalii responsabili pentru modul în care tinerii și copiii folosesc rețelele sunt părinții, părinții și apoi profesorii.”
O treime dintre adolescenţii români petrec între 4 şi 6 ore pe zi pe internet fără să fie conştienţi de pericolele care îi pot viza.
La numărul de urgență 119 se pot semnala cazurile de abuz asupra copiilor.
The post Ora de păcănele. Elevi care accesau jocuri de noroc chiar de pe calculatoarele școlii – anchetă la Târgu Jiu appeared first on tvrinfo.ro.