O retrospectivă a Operațiunii Enduring Freedom, misiunea SUA în Afganistan: Cum au ieșit talibanii victorioși

Share

Talibanii au recâștigat rapid controlul asupra Afganistanului, la 20 de ani după ce forțele americane au început Operațiunea “Libertate durabilă”, Operation Enduring Freedom (OEF).

Statele Unite au făcut legătura între atacurile teroriste din 11 septembrie 2001 și al-Qaeda, o grupare care a acționat sub protecția regimului taliban din Afganistan.

Operațiunea a fost lansată pentru a-i împiedica pe talibani să ofere un refugiu sigur pentru al Qaeda și pentru a opri utilizarea Afganistanului de către al Qaeda ca bază de operațiuni pentru activități teroriste, potrivit CNN.

Operațiunea Enduring Freedom a început la 7 octombrie 2001, sub administrația președintelui George W. Bush, cu lovituri aeriene aliate asupra unor ținte talibane și al-Qaeda.

La 14 octombrie 2001, talibanii s-au oferit să discute despre predarea lui Osama bin Laden, pe atunci liderul al-Qaeda, unei țări terțe pentru a fi judecat, dacă Statele Unite ar fi furnizat dovezi privind implicarea lui bin Laden în atacurile din 11 septembrie. Casa Albă a respins oferta.

La 13 noiembrie 2001, atacurile aeriene americane și atacurile terestre ale Alianței de Nord afgane antitalibane au dus la căderea Kabulului.

În aceeași lună, multe țări europene au oferit trupe pentru a sprijini OEF, inclusiv Germania, Olanda, Franța și Italia. Secretarul american al apărării, Donald Rumsfeld, a anunțat, de asemenea, că SUA și-a dublat numărul de trupe aflate în această țară.

În următorii 20 de ani, SUA, împreună cu națiunile și coalițiile aliate, au lucrat pentru a crea o națiune stabilă condusă de afgani și, de asemenea, pentru a crea și antrena o armată națională afgană.

Cronologie:

2-5 decembrie 2001 – Națiunile Unite găzduiesc Conferința de la Bonn, în Germania, rezultatele Acordului de la Bonn creează o autoritate interimară afgană și schițează un proces de creare a unei noi constituții și de alegere a unui nou guvern.

20 dec. 2001 – Națiunile Unite autorizează Forța Internațională de Asistență pentru Securitate (ISAF) să ofere sprijin de securitate afganilor. Regatul Unit este de acord să conducă inițial forța.

22 dec. 2001 – Hamid Karzai depune jurământul în fruntea unui guvern interimar de împărțire a puterii.

25 martie 2002 – Rumsfeld anunță că există planuri în curs de desfășurare pentru ca forțele americane și de coaliție să ajute la formarea și crearea unei armate naționale afgane.

Ianuarie 2004 – Afganistanul adoptă prin consens o nouă constituție.

9 octombrie 2004 – Au loc primele alegeri democratice directe din Afganistan.

7 decembrie 2004 – Karzai depune jurământul în calitate de prim președinte ales în mod democratic al Afganistanului.

1 decembrie 2009 – Obama anunță desfășurarea a 30.000 de trupe americane suplimentare. Această nouă desfășurare, stabilită pentru 2010, a dus numărul total de trupe americane la aproape 100.000, la care se adaugă 40.000 de militari NATO.

Ianuarie 2010 – Reprezentanții a peste 60 de națiuni se întâlnesc la Londra pentru Conferința internațională privind Afganistanul, angajându-se să sprijine dezvoltarea Forțelor Naționale de Securitate Afgane.

2 mai 2011 – La primele ore ale dimineții, un mic grup de forțe americane, inclusiv Navy Seals, efectuează un raid asupra unui complex din Abbottabad, Pakistan, și îl ucide pe Osama bin Laden.

22 iunie 2011 – Obama anunță un plan de reducere a numărului de trupe din Afganistan și anunță că operațiunile de luptă ale SUA în această țară se vor încheia până în 2014.

1 februarie 2012 – Secretarul apărării Leon Panetta anunță că SUA speră să pună capăt misiunii de luptă în Afganistan în 2013, trecând în principal la un rol de instruire.

27 mai 2014 – Președintele Obama anunță că misiunea de luptă a Statelor Unite în Afganistan se va încheia în decembrie 2014.

30 septembrie 2014 – SUA și Afganistan semnează un acord comun de securitate care va permite trupelor americane să rămână în Afganistan după termenul anterior de retragere din decembrie.

1 ianuarie 2015 – După mai mult de 13 ani de operațiuni de luptă în Afganistan, SUA încep Operațiunea Freedom’s Sentinel (OFS). Noua misiune desfășoară operațiuni de combatere a terorismului, vizând grupuri teroriste precum Al Qaeda și filiala locală a ISIS și se concentrează, de asemenea, pe consolidarea forțelor de securitate locale afgane pentru a ajuta la lupta împotriva talibanilor.

9 dec. 2019 – Documente confidențiale obținute de The Washington Post dezvăluie că oficiali americani de rang înalt au indus în eroare publicul american cu privire la războiul din Afganistan pentru a ascunde îndoielile privind probabilitatea ca Statele Unite să aibă succes în acest efort de aproape 20 de ani, încă din primele zile, relatează ziarul.

14 aprilie 2021 – Președintele SUA, Joe Biden, anunță oficial decizia sa de a retrage trupele americane din Afganistan înainte de 11 septembrie 2021, considerând că conflictul prelungit și insolubil din Afganistan nu se mai aliniază cu prioritățile americane. “Este timpul să punem capăt celui mai lung război al Americii”, spune el.

August 2021 – Talibanii preiau controlul asupra capitalei Afganistanului, Kabul, la aproape două decenii după ce au fost alungați de trupele americane. Președintele Biden trimite încă 5.000 de soldați la Kabul pentru a evacua personalul american.

 

Ultimile Stiri

Alte Stiri