Ministerul Economiei a propus trei programe de finanțări pentru societățile mici și mijlocii afectate de pandemie și de măsurile de restricție. Unul dintre programe oferă sume între 50.000 și 200.000 de euro firmelor afectate de răspândirea COVID-19.

Mare parte dintre firmele care au depus cereri de finanțare pentru programul de investiți vor să cumpere apartamente, case – proprietăți imobiliare în general – în loc să facă investiții care să crească producția, activitatea societății.

Ministrul Economiei, Claudiu Năsui, a atenționat că programul denumit ”Măsura 3” care era menit să fie o măsură de ajutor în perioadă COVID ajunge să finanțeze cumpărări de apartamente.

Claudiu Năsui a declarat, vineri dimineață, că măsura 3 din schema de ajutoare de stat „nu își atinge scopul” pentru care a fost creată, multe cereri fiind pentru achiziționarea de imobile, și că a discutat cu premierul Florin Cîțu despre „soluții”.

Din cei 27.736 de aplicanți, avem 8.275 care au aplicat pentru imobile. Dacă ne raportăm doar la proiectele finanțate, cu bugetul actual sunt doar 3.580 de firme finanțate. Dintre acestea, 1.807 finanțează imobile. Practic mai mult din jumătate din proiectele eligibile sunt pe imobile. Nu acesta era scopul măsurii. Ea era menită să fie o măsură de ajutor în perioada Covid, și ajunge să finanțeze cumpărări de apartamente”, a scris Năsui pe Facebook. Ministrul susține că a discutat „soluții” cu premierul Cîțu și le va anunța.

Cu aceste cifrele însă ne dăm seama că măsura nu își atinge scopul. Am discutat cu premierul soluții. Vă voi ține la curent”, a spus Claudiu Năsui.

Cîțu își trimite Corpul de Control să investigheze

În legătură cu acest subiect și premierul Florin Cîțu a anunțat că a dispus începerea unor verificări.

După o discuţie cu ministrul Economiei, despre Măsura 3 (granturi pentru IMM-uri), am decis că este imperios să se facă o investigaţie de către Corpul de Control al primului ministru. Vreau să mă asigur că aceşti bani ajung la firmele care au cea mai mare nevoie, în funcţie de criteriile obiective prestabilite. În mandatul meu, banul public este folosit eficient şi transparent”, a postat pe Facebook și premierul Florin Cîţu.

Ministrul Economiei susține că a reușit să crească ritmul de procesare a cererilor din programul denumit ”Măsura 2„ de șapte ori și că intenționează să refacă și programul ”Măsura 1, de data asta cu cei care au fost omiși prima dată”.

Cele trei măsuri de sprijin au ca scop sprijinirea antreprenorilor afectați de pandemie și au fost lansate în 2020.

Cele trei programare de ajutor de stat oferit întreprinderilor mici și mijlocii:

Măsura 1 prevede microgranturi de câte 2.000 de euro,
Măsura 2 – ajutoare pentru capital de lucru,
Măsura 3 – ajutoare pentru investiții de câte 50.000-200.000 de euro pentru IMM.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here