Nopţi albe pentru fermierii din județul Galați. În această perioadă, când temperaturile sunt extrem de scăzute, sunt nevoiţi să îşi păzească răsădurile din solarii, ca nu cumva acestea să îngheţe. Focul în sobe trebuie făcut din 3 în 3 ore pentru ca înăuntru să se menţină o temperatură optimă pentru legume. Roșiile și castraveții sunt cei sensibili la frig.
În comuna Corod, din județul Galați, legumicultorii s-au mutat în solarii în această perioadă, pentru că au fost nopți și cu -15 grade. Aurel Popa are 54 de ani și cultivă pământul de o viață. Serele cu roșii au devenit o afacere de familie, iar greul începe în momentul în care răsar primele frunze. Legumele trebuie ținute la o temperatură constantă, de cel puțin 20 de grade Celsius.
Aurel Popa, fermier: „Căldură, foc mult, temperatura 24-25-26 de grade. (…) Foarte mult ne costă. Mergem seara pe 4 sobe. Aprindem două, după asta aprindem alte două pe lemne, pe gaz. Aici mă costă în jur de 6 milioane, 5 milioane jumate – 6 milioane.”
Și Zamfirel Bogatu are mai multe solarii. Împreună cu familia pregătește 20.000 de fire de roșii. Urmează castraveții și varza.
Zamfirel Bogatu, fermier: „Doar încălzirea, mai în fiecare an am consumat undeva la 40-50.000 de lei. Suntem pregătiți, avem lemne. În toate solariile sunt plantate, atunci avem foarte multe sobe, undeva la 30 – 35 de sobe, și atunci e consumul mai mare.”
Fermierii trebuie să facă focul în sere aproape 5 luni pe an și spun că aceste costuri se ridică la peste 100.000 de lei. Așa că e de așteptat ca roșiile care vor ajunge pe mese de Paști să fie mai scumpe ca anul trecut.
The post Nopţi albe pentru fermierii din Galați, ca să apere răsadurile de ger. Cheltuieli uriașe cu încălzirea solariilor appeared first on tvrinfo.ro.