Netanyahu, “regele Israelului”, iese de pe o scenă pe care a dominat-o

Share

Netanyahu, “regele Israelului”, iese de pe o scenă pe care a dominat-o, scrie duminică seara The New York Times.

Cel mai longeviv prim-ministru al Israelului a fost o figură polarizantă care a marginalizat eforturile de rezolvare a conflictului palestinian, dar a deschis relațiile cu patru țări arabe.

A venit la putere ca un cuceritor dintr-un ținut îndepărtat numit Philadelphia.

Educat în Statele Unite, vorbind o engleză impecabilă de pe Coasta de Est, avertizând în cuvinte înțepătoare despre amenințările reprezentate de terorismul islamic și de un Iran nuclear, Benjamin Netanyahu, care a luat cu asalt politica israeliană în anii 1990, nu semăna cu niciun politician pe care țara îl mai văzuse vreodată.

În scurt timp, el avea să cucerească funcția de prim-ministru, să o piardă, apoi să o cucerească din nou un deceniu mai târziu, devenind liderul cu cea mai îndelungată perioadă de mandat al Israelului și inspirând o asemenea admirație încât susținătorii îl asemănau cu regele biblic David. Agilitatea sa politică l-a scos din atâtea situații dificile încât chiar și detractorii săi l-au numit magician.

El a prezidat o redresare economică extraordinară, a ținut țara mereu în dificultate departe de războaie majore și a menținut numărul victimelor la minime istorice. S-a certat cu președinții americani democrați, apoi a valorificat o simbioză cu administrația Trump pentru a cimenta câștiguri istorice, inclusiv deschiderea unei ambasade americane la Ierusalim.

A compartimentat conflictul palestinian, refuzând discuțiile de pace interminabile care i-au blocat pe predecesorii săi, extinzând unilateral prezența evreiască în Cisiordania ocupată și tratându-i pe palestinieni în mare parte ca pe o amenințare la adresa securității care trebuie stăpânită.

”Multumesc cetățenilor din Israel”, este mesajul postat de Benjamin Netanyahu, duminică seara pe facebook.

Parlamentul israelian a ales, duminică, cu 60 de voturi, noul guvern, punând capăt mandatului de 12 ani neîntrerupţi ai lui Benjamin Netanyahu, potrivit Reuters.

Ultra-naţionalistul Naftali Bennett  va conduce noul cabinet, care cuprinde partide de la stânga la dreapta, pentru doi ani, înainte ca aliatul centrist Yair Lapid să preia funcţia. 59 de deputaţi, în principal de la Partidul Likoud al lui Netanyahu, de extremă dreapta şi de la partidele ultra-ortodoxe s-au opus.

Recunoscându-și înfrângerea chiar înainte de votul de încredere, Netanyahu, cel mai longeviv prim-ministru din istoria Israelului, a asigurat parlamentul că va rămâne în politică, conducând opoziția, pentru a „doborî” noul guvern și că va „reveni în curând” la putere.

Naftali Bennett le-a prezentat parlamentarilor pe membrii guvernului său și prioritățile imediate.

Ultimile Stiri

Alte Stiri