Muzeul Prado a scos cuvinte ca „diformitate” sau „nanism” din descrierile tablourilor, după o revizuire a Constituției

Share

Spania şi-a revizuit Constituţia pentru a înlocui termenul de „handicap” cu „dizabilitate”. Acest lucru a dus la modificarea tuturor înscrisurilor oficiale, inclusiv în artă. Muzeul Prado a schimbat peste 1.800 de descrieri ale tablourilor, pentru a evita discriminarea.

VICTOR CAGEAO, coordonator general de conservare a Muzeului Prado din Madrid: De exemplu, în portretul Prințului Carlos s-a explicat că mantia ascundea o diformitate a spatelui său. Ei bine, noi nu o vedem. Nu trebuie să folosim acest termen pentru a explica o chestiune pe care nu o vedem și pe care chiar o considerăm în plus. Spunem pur și simplu că poartă o mantie care îi acoperă spatele.

Un alt exemplu este pictura care îl înfățișează pe Francisco Lezcano, cunoscut ca „băiatul din Vallecas”. În descriere nu mai apare cuvântul „nanism”, ci „acondroplazie”.

Nici Maria Tudor nu mai trebuie să accepte descrierea „neatractivă”, în timp ce pe infanta Isabel Clara Eugenia, despre care se spunea că stă alături de pitica Magdalena Ruiz, o vedem acum lângă o persoană scundă.

VICTOR CAGEAO, coordonator general de conservare a Muzeului Prado din Madrid: A avut loc o scanare și o revizuire nu numai a termenilor, ci și a expresiilor și a modalităților de explicare a unor termeni precum infirm sau pitic. În anumite puncte ale descrierii, aceștia pot fi absolut de prisos sau ofensatori.

Săptămâna trecută, Guvernul Spaniei a aprobat modificarea articolului 49 din Constituție, care extinde drepturile persoanelor cu dizabilități și elimină din text expresia „persoane cu handicap fizic, senzorial și mintal”.

The post Muzeul Prado a scos cuvinte ca „diformitate” sau „nanism” din descrierile tablourilor, după o revizuire a Constituției appeared first on tvrinfo.ro.

  

Ultimile Stiri

Alte Stiri