Muzeul Farmaciei din Cluj-Napoca s-a redeschis după o perioadă lungă în care a fost renovat și extins. Găzduieşte mii de obiecte autentice, aparatură medicală veche și artefacte prețioase care spun povestea evoluției farmaciei și medicinei în Transilvania. Toate se pot vedea în muzeul din Casa Hintz, care păstrează decoruri unice din secolul al 18-lea.
Ștefan David, muzeograf: La subsol, unde poate fi văzută și o masa de operație, este și patul la care lucra Iuliu Hațieganu. Vom avea chiar un ghidaj electronic în mai multe limbi.
Spațiul muzeului este generos, de peste 300 de metri pătrați. Officina, sala unde se vindeau produsele, camera materialis, laboratorul, dar și camera de depozitare, toate creează atmosfera unei farmacii tradiționale.
Unele piese din mobilierul vechi au fost păstrate pentru a da autenticitate spațiului, dar a fost creat un nou concept expozițional. În timpul lucrărilor de renovare, s-au descoperit lucruri despre care nici moștenitorul casei Hintz nu știa. Printre ele, mai multe obiecte farmaceutice ascunse, dar și un adevărat tezaur aflat în subsolul clădirii. Tot acolo a fost descoperit și un zid roman.
Felix Marcu, manager MNIT: Am descoperit și un Tezaur Monetar din a doua jumătate a secolului al XIX-lea. Este povestea unei epidemii de holeră, care a afectat persoana care a îngropat tezaurul pentru că nu l-a mai descoperit.
Muzeul oferă informații inedite despre rețete uzuale, dar și despre produse precum praful de mumie, elixirul dragostei – din vin roșu și scorțișoară sau o pastă de dinți din cochilii măcinate, amestecate cu miere. Renovarea Casei Hintz a fost finanțată de Ministerul Culturii şi Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei.
The post Muzeul Farmaciei din Cluj-Napoca, redeschis după o perioadă în care a fost renovat și extins. Instituția găzduieşte mii de obiecte autentice și aparatură medicală veche appeared first on tvrinfo.ro.