Muzeul de Arta Cluj-Napoca, notificat să părească în termen de două săptămâni Palatul Banffy

Share

Muzeul de Arta Cluj-Napoca, instituție culturală situată în Palatul Bánffy din municipiul de pe Someș, a fost notificat ca, în termen de două săptămâni, să predea moștenitoarei două treimi din spațiul palatului, informează directorul instituției, Lucian Nastasă Kovacs. „Muzeului de Artă i s-a luat viitorul!”, afirmă acesta.

„Muzeul a fost somat ca în următoarele două săptămâni să predea 2/3 din Palatul Bánffy unei ipotetice moștenitoare. De ce nu toată clădirea, dacă tot este o moștenire in integrum, chiar e greu de înțeles! S-a mai scris despre acest ticălos … aranjament! Nu am acum dispoziția de a relua povestea unei injustiții postcomuniste!”, a scris directorul Muzeului de Artă Cluj-Napoca, Lucian Nastasă Kovacs, pe contul său de socializare.

Muzeului de Artă i s-a luat viitorul!

Muzeului de Artă i s-a luat viitorul! – spune șeful instituției în postarea sa.

Printr-o sentință civilă din anul 2018, reconfirmată printr-o decizie judecătorească un an mai târziu, Consiliul Județean Cluj, proprietarul contestat al palatului, a fost obligat să restituie mai multe încăperi moștenitorilor stabiliți de instanță.

Cu toate acestea, în urmnă cu un an și jumătate, vicepreședintele Consiliului Județean Cluj, Vakar Istvan, a dat asigurări că Muzeul, instituția aflată în subordinea sa, nu se va pierde clădirea și că, timp de 10 ani, destinația palatului nu va putea fi schimbată. Cu toate acestea, moștenitorii confirmați de instanța de judecată au trimis o notificare de evecuare a clădirii către Muzeul de Artă.

„Că avem ca temei o sentință judecătorească absurdă și nedreaptă, taman invers decât mărimea «pensiilor speciale» – n-ar fi de mirare și nici unica injustiție postcomunistă! Însă nimeni, dar absolut nimeni nu a mișcat un deget pentru a salva ceea ce se mai poate! Invocând măcar ideea «Exproprierii pentru cauză de utilitate publică» este ca și cum ai arunca cu agheasmă asupra necuratului! Iar cei care au pierdut procesul se spală pe mâini și pasează altora imorala punere în posesie a edificiului”, afirmă directorul Lucian Nastasă Kovacs.

„În loc de Grigorescu, Pallady, Tonitza, Hollósi ș.a. veți admira aroganța îmbogățiților prin tot ce este mai abject și fără scrupule!”

„Așadar, orașul de «Cinci stele» (orașul Cluj-Napoca, conform unei autodesemnări locale – nota red.) va avea în curând un Hotel de «cinci stele» în chiar centrul urbei! În loc de Grigorescu, Pallady, Tonitza, Hollósi ș.a. veți admira aroganța îmbogățiților prin tot ce este mai abject și fără scrupule! Cu alte cuvinte, un tezaur de peste 16.000 opere de artă (în cuantum de sute de milioane de euro) va fi în curând ascuns privirilor în profitul limuzinelor și a prostului gust! Iar voi hrăniți-vă cu iluzii că alții «muncesc» și se frământă pentru prosperitatea noastră!”, mai transmite directorul Muzeului de Artă Cluj-Napoca.

Instanțele de judecată care au dezbătut dosarul au constat că ultimul descendent al familiei nobiliare care a deținut Palatul Bánffy din centrul Clujului, Dionisie Banffy, a fost un împătimit al jocurilor de noroc. Acesta, aflat în pragul falimentului, s-a împrumutat în mai multe rânduri de la negustorul sibian Nicolae Roșca, dar nu a reușit să-și achite datoriile. În această situație, Dionisie Banffy a dat în schimb negustorului sibian mai multe apartamente din incinta palatului. După revoluție, urmașii negustorului au revendicat în justiției și au primit părți importante din imobil.

Palatul Bánffy este o clădire emblematică a municipiului Cluj-Napoca, situată la km zero al orașului, și găzduiește din 1951 Muzeul de Artă Cluj-Napoca.

Ultimile Stiri

Alte Stiri