Patine, schiuri sau chiar biciclete vechi pot fi văzute la un muzeu unic în ţara noastră, dedicat istoriei sportului și turismului montan. A fost deschis de curând la Braşov, într-o clădire refăcută complet, unde a funcţionat acum 130 de ani Reuniunea de patinaj, o asociaţie a iubitorilor de sporturi pe gheaţă.
Peste 300 de obiecte au fost restaurate și pregătite pentru expozițiile muzeului – de la echipament sportiv, până la medalii și diplome.
Multe dintre ele au valoare istorică deosebită, de interes național și internațional.
25 sunt clasate în Patrimoniul național, iar două în categoria ,,Tezaur”.
Noua instituție, subordonată Muzeului Județean de Istorie Brașov, funcționează într-una dintre cele mai frumoase clădiri din oraș, la Poalele Tâmpei, inaugurată în 1896 cu o petrecere costumată, pe patine.
Patrimoniul expozițional cuprinde piese istorice vechi de peste un secol, de la începuturile practicării sporturilor în România.
Brașovenii au fost inițiatori ai turismului și ai mai multor sporturi de iarnă. Multe dintre exponatele muzeului sunt donate de colecționari brașoveni sau de foști sportivi.
Brașovul a dat, de altfel, mulți sportivi cu performanțe importante, campioni mondiali și olimpici. De la Elena Leuştean, cea care a cucerit prima medalie olimpică din istoria gimnasticii româneşti, în 1956, până la Ion Țiriac și Mihai Covaliu, campion olimpic la scrimă în 2000, actual președinte al Comitetului Olimpic Român.
Muzeul găzduiește un centru de documentare, panouri cu touch screen, săli pentru activități cu copii, unde vor avea loc ateliere inclusiv cu salvamontiști, de la care vor afla despre primii brașoveni care au cucerit munții.
The post Muzeu unic deschis la Brașov, cu piese de peste un secol vechime, de la începuturile practicării sporturilor în România appeared first on tvrinfo.ro.