Teoretic, social-democrații au voturile pentru adoptarea moțiunii și blocarea alegerii primarilor în două tururi, în practică lucrurile se pot schimba în orice moment.

O dată înlăturat Guvernul se deschide calea declansării alegerilor anticipate si, neoficial, la bursa zvonurilor și scenarilor se vorbește de un blat între PSD-PNL.

Pentru a trece moţiunea de cenzură, este nevoie de voturile favorabile a 233 de parlamentari. Oficial, PSD-UDMR au 234 de voturi și neoficial susțin că sunt sprijiniți de 237 de parlamentari. La vedere, social-democrații au 200 de senatori și deputați, UDMR-30 iar Forța Națională alte 4 mandate pe care le pun la dispoziția PSD. „În practică lucrurile se pot modifica pentru că există 7-9 voturi pe care nu poți fi sigur. Este vorba de voturile traseiștilor care au migrat de la PSD la Pro România și apoi înapoi la PSD”, explică surse din interiorul PSD citate de HotNews.ro.

Adoptarea moțiunii de cenzură este o miză uriașă pentru PSD pentru că ar anula angajarea Guvernului în Parlament pe tema alegerii primarilor în două tururi de scrutin.

În cazul în care moțiunea nu este adoptată, angajarea Guvernului privind organizarea alegerilor în două tururi devine lege. PSD mai are o cale de atac, prin contestarea legii la Curtea Constituțională.

Până în prezent, social democrații au deținut controlul votului la Curtea Constituționlă. Surse politice au explicat pentru HotNews.ro că PSD ar putea obține o decizie favorabilă cu ajutorul judecătorului numit de UDMR și asta pentru că si pe maghiari îi dezavantajează alegerea primariilor în două tururi.

Pentru a fi siguri că alegerea primarilor în două tururi nu va fi aplicată, președintele interimar al PSD Marcel Ciolacu ar fi negociat cu premierul Ludovic Orban. Adevărul.ro a relatat că Ciolacu și Orban s-ar fi înțeles în acest sens. Mai exact, PSD dispus să-i ajute pe liberali să declanșeze alegerile anticipate, iar Guvernul să renunțe la organizarea alegerilor în două tururi.
În acest context trebuie menționat că PNL fără PSD nu poate declanșa alegerile anticipate.

Confruntat cu posibilitatea demiterii la moțiunea de cenzură, Guvernul Orban, care și-a asumat declanșarea anticipatelor a pregătit terenul pentru organizarea alegerilor înainte de termen.

Un alt scenariu discutat în Parlament și în interiorul partidelor parlamentare este că social democrații ar fi negociat la cacealma cu PNL pentru a se asigura că organizarea alegerilor în două tururi nu va fi aplicată și că Guvernul Orban va fi înlăturat. Social demcorații se tem că o parte dintre parlamentarii lor ar putea trăda și ar vota împotriva moțiunii. Prin anunțarea blatului cu PNL, conducerea PSD s-ar fi asigura că votul va fi în grup pentru respingerea alegerii în două tururi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here