Ministrul Sănătății, acuzat de conflict de interese. Victor Costache: ”Nu văd unde am greșit”

0

Ministrul Sănătății se află în centrul unul scandal, fiind acuzat de conflict de interese. Jurnaliștii de la Libertatea.ro susțin că Victor Costache ar fi facilitat accesul unor clinici private, printre care și spitalul Polisano din Sibiu unde este angajat, la programele de sănătate, derulate cu bani publici.

Ministrul Sănătăţii, Victor Costache, a afirmat joi că a făcut toate demersurile legale pentru a se convinge că în timpul său liber poate profesa.

„Ca ministru, am făcut toate demersurile legale pentru a mă convinge că în timpul meu liber pot profesa. Nu e un moft, ci o necesitate. Pot salva vieţi, când nu sunt la minister. Fac acest lucru din pasiune, rupând din timpul alocat familiei mele.

Şi credeţi-mă, e greu să aleg: să merg în sala de operaţii sau să stau alături de copiii mei. La Spitalul Polisano, aşa cum am spus aseară la B1 TV, operaţiile sunt pro bono, dar legea m-a obligat să semnez un contract de muncă.

Jurnaliştii l-au prezentat, dar precizez că aveam nevoie de acest contract ca să profesez legal în weekend, ca medic primar. Altfel, ar fi însemnat să fac operaţii în afara legii. Pentru a evita orice discuţie, înainte de a prelua mandatul de ministru, am făcut demersuri la cea mai înaltă instituţie a statului, abilitată în acest domeniu, Agenţia Naţională pentru Integritate”, a explicat ministrul pe contul său de Facebook.

El a afirmat că ar fi putut să facă un contract de contract de voluntariat, însă legea nu îi permite acest lucru.

Aşadar, nu văd unde am greşit şi ce anume mi se impută în faptul că mi-am propus să operez în continuare. Mi cere să-mi încetez activitatea de chirurg?! Puteam să fac un contract de voluntariat, dar legea nu permite spitalelor private să facă astfel de contracte cu medicii.

Contractul meu este pe o sumă minimă, pentru un chirurg cu specializarea şi calificările mele, fiind încadrat pe grilă ca medic primar. Operaţiile în sine, care în mod normal se plătesc, am ales să nu fie remunerate în cazul meu”, a mai susţinut Costache.

El a precizat că nu a ascuns această situaţie şi că a prezentat public faptul că operează în weekend încă din 24 noiembrie, anul trecut.

Sunt un om onest, care nu are nimic de ascuns şi care munceşte cu pasiune pentru a-şi face treaba bine, iar activitatea mea sper că o dovedeşte oricui este de bună-credinţă.

Din acest motiv, nu voi accepta ca cineva să prezume în privinţa mea acţiuni sau intenţii reprobabile doar pentru că un act de reformă în sistemul de sănătate deranjează anumite interese nedeclarate.

Îi invit pe toţi cei care doresc să contribuie la dezbaterea legată de sistemul de sănătate să o facă în mod deschis, asumat, cu argumente pe fond, ţinând cont de un principiu esenţial: în activitatea medicală pacientul este singura prioritate”, a mai spus Victor Costache, citat de Agerpres.

Ministrul a postat şi un document de la Agenţia Naţională de Integritate în care se arată că „funcţia de membru în cadrul Guvernului simultan cu desfăşurarea de activităţi medicale în baza unui contract individual de muncă, nu este de natură a genera o situaţie de incompatibilitatea din perspectiva legii 161/2003 cu modificările şi completările ulterioare”.

La două săptămâni după ce a fost învestit în funcție, ministrul Victor Costache ar fi modificat criteriile prin care un spital se poate califică la programul pentru pacienții cu infarct miocardic acut.

Din documentele publicate de jurnaliștii de la Libertatea reiese că șeful de la sănătate a rescris criteriile legale astfel încât și unitățile care au un singur angiograf devin eligibile și pot participa la programe susținute din bani publici.

Jurnaliștii de la Libertatea susțin că modificarea este făcută special pentru spitalul privat din Sibiu, unde profesează ministrul. Conform legii, medicii din ministerul Sănătății pot profesa, dar numai în unități sanitare private.

Ce spune premierul Ludovic Orban despre presupusul conflict de interese al ministrului Sănătății

”Domnul ministru al Sănătății operează sâmbătă și duminică, în loc să se ducă în vacanțe, la munte, operează pentru că este un doctor renunmit, un medic căutat de pacienți”.

Jurnaliștii l-au mai acuzat pe ministru că ar fi intetionat să extindă, printr-un alt ordin, și lista unităților beneficiare și pe ea ar fi apărut inclusiv clinica unde profesează. Însă ulterior, în documentele publicate în Monitorul Oficial aceste modificări nu apar.

“Să permită ca programele de sănătate să fie derulate de către spitalele private e cât se poate de corect. Destinatarul unui program de sănătate nu este spitalul, ci pacientul, iar pacientul are dreptul să și aleagă la ce unitate medicală beneficiază de serviciile medicale”, a mai spus premierul Ludovic Orban.

Premierul a declarat că nu ia în calcul schimbarea Ministrului Sănătății din funcție.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here