Medicina viitorului: revoluție în tratamentul menopauzei

Share

Un medicament experimental al companiei Bayer AG a atenuat cu succes bufeurile și alte tulburări asociate cu menopauza în două studii, deschizând calea pentru un medicament pe care Bayer susține că ar putea deveni un succes comercial de amploare.

Medicamentul, Elinzanetant, a redus frecvența și severitatea bufeurilor și a îndeplinit toate obiectivele cercetării în studii care au inclus aproximativ 800 de femei aflate în postmenopauză, a anunțat compania germană luni. Bayer a testat terapia, administrată oral o dată pe zi, în comparație cu un placebo.

Rezultatele reprezintă o îmbunătățire binevenită pentru divizia farmaceutică a Bayer, care se confruntă încă cu eșecul unui medicament pentru subțierea sângelui, într-un studiu de fază finală în noiembrie. Anterior, producătorul de medicamente declarase că acel medicament ar putea atinge vânzări maxime de peste 5 miliarde de euro (5,5 miliarde de dolari), în timp ce vânzările de elinzanetant ar putea depăși potențial suma de 1 miliard de dolari.

Cu Elinzanetant, producătorul de medicamente dezvoltă o alternativă la hormoni pentru  miliardele de femei care experimentează simptomele menopauzei (care pot afecta somnul, starea de spirit și calitatea vieții, forțând unele femei să părăsească serviciul).

Acțiunile Bayer au pierdut aproape o treime din valoarea lor anul trecut din cauza preocupărilor legate de responsabilitățile referitoare la erbicidul Roundup și de eșecul medicamentului anti-coagulant în noiembrie. Acțiunile au crescut inițial cu până la 2,5%, dar au rămas neschimbate la ora 11 dimineața în Frankfurt.

Directorul executiv Bill Anderson analizează structura conglomerată a companiei, care include divizii concentrate pe farmaceutice, știința culturilor și sănătatea consumatorilor. Un număr tot mai mare de acționari mari au declarat că configurarea actuală nu are sens, inclusiv Harris Associates LP, care deține aproximativ 4% din acțiuni.

Anderson le-a spus investitorilor că, în ciuda eșecului mediatizat al testului clinic al medicamentului anti-trombotic asundexian în noiembrie, compania are multe terapii promițătoare în fazele incipiente ale dezvoltării. Bayer a raportat săptămâna trecută rezultate pozitive în faze incipiente pentru terapiile genice care vizează boala Parkinson și insuficiența cardiacă congestivă.

Elinzanetant este un tratament non-hormonal pentru simptomele moderate până la severe ale menopauzei, inclusiv bufeurile și transpirațiile nocturne. Medicamentul acționează asupra a două ținte diferite din creier, încercând să modifice un grup de neuroni care pot deveni hiperactivi odată cu scăderea nivelurilor de estrogen, a declarat Bayer.

În mai, FDA a aprobat o terapie similară de la Astellas Pharma Inc. numită Veozah, care se leagă și blochează activitățile receptorului neurokinin 3 din creier.

Medicamentul Bayer vizează acest receptor, precum și un altul numit neurokinin 1.

Compania efectuează, de asemenea, un al treilea studiu de fază finală al Elinzanetantului, cu rezultate așteptate în lunile următoare. Bayer intenționează să prezinte datele din cele trei studii autorităților de reglementare atunci când solicită aprobarea reglementară, a precizat compania.

Sursă: Bloomberg

Ultimile Stiri

Alte Stiri