În România, 2,3 milioane de oameni suferă de o boală respiratorie, iar specialiștii atrag atenția asupra domeniilor cheie de acțiune pentru a combate impactul major al acestor afecțiuni asupra sănătății publice.
Printre soluțiile propuse se numără prevenția, diagnosticarea precoce, accesul la tratament adecvat și în timp util, precum și accesul echitabil la servicii de sănătate la standarde europene.
Prof. Dr. Viorel Jinga, inițiatorul conferinței și rectorul UMF “Carol Davila”, a subliniat că peste 2,3 milioane de oameni din România sunt diagnosticați cu boli cronice respiratorii. Pentru a reduce numărul celor afectați, este necesară informarea și educația populației, în special a tinerilor.
Acesta a evidențiat că “Universitatea de Medicină și Farmacie ‘Carol Davila’ este implicată activ în numeroase proiecte care vizează informarea și educația populației în legătură cu afecțiuni cronice netransmisibile. În ceea ce privește bolile respiratorii, și în mod special cancerul pulmonar, trebuie să evidențiez importanța proiectului dezvoltat în prezent de către UMFCD, respectiv Institutul de Cercetare și Dezvoltare Genomică, care capătă un rol extrem de important pentru pacienții cu cancer. Nu putem vorbi de tratament în cancerul pulmonar fără diagnostic genetic, de aceea trebuie să nu uităm rolul fundamental pe care genetica îl va avea în evidențierea posibilelor mecanisme implicate în cancer la persoanele nefumătoare, procent care atinge aproximativ 15-20% din totalul cazurilor. Suntem într-un moment important pentru modernizarea sistemului de sănătate, iar abordarea bolilor cronice netransmisibile, așa cum sunt cele respiratorii, trebuie să reprezinte o prioritate, având în vedere impactul la nivel social. În acest sens, consider că trebuie să se realizeze un parteneriat între mediul academic, reprezentanții autorităților și ai societății civile. Sănătatea trebuie să reprezinte o prioritate la nivel de societate.”
La rândul său, Prof. Dr. Florin Mihălțan, președintele ales al Societății Române de Pneumologie, a făcut referire la numărul mare de cazuri cu care se confruntă medicii. Din aproximativ 81.000 de spitalizări, un procent de 30% apar în momentul exacerbării bolii. Unul din zece români vine cu bronșită cronică sau emfizem pulmonar.
“Noi, pneumologii, vedem zilnic povara pe care aceste patologii o au asupra societății și sistemului de sănătate, fie că vorbim de aproape 1,5 milioane de pacienți cu BPOC sau de cele peste 13.000 de cazuri de cancer pulmonar. Pentru a lupta eficient împotriva poverii acestor boli respiratorii care afectează atât de mulți români, trebuie să asigurăm un diagnostic precoce al bolii, acces la tratamentul potrivit la momentul potrivit și îngrijire medicală conform recomandărilor ghidurilor internaționale, care să alinieze standardele din România la cele europene. Trebuie să tratăm afecțiunile respiratorii cronice, precum boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC), ca priorități sociale și de sănătate publică”, a detaliat Prof. Dr. Florin Mihălțan. Acesta a subliniat necesitatea educației antifumat încă din grădiniță.
Specialistul s-a referit și la abordarea multidisciplinară și la necesitatea compensării tratamentului. El a menționat că, în prezent, există 1.300 de pneumologi, însă repartiția acestora în teritoriu este inegală. Cei mai mulți preferă să lucreze în sectorul privat, crescând presiunea pe unitățile publice.
Prof. Dr. Cornelia Nițipir, șeful Clinicii de Oncologie a Spitalului Elias, a evidențiat importanța diagnosticării precoce pentru a preveni cancerul pulmonar. Medicul a subliniat faptul că medicii oncologi “văd vârful aisbergului”. Este necesară stratificarea centrelor care tratează acești pacienți și abordarea multidisciplinară, implicând atât pneumologi, cât și oncologi specializați.