Medic timișorean: ”Testați imediat atât pacienții în UPU, cât și întregul personal medical! Altfel, ne paște un dezastru”

Share

Medicul timișorean, Ioan Musta, gastroenterolog la Spitalul Municipal Timișoara, avertizează că, în cazul în care testarea nu se face corespunzător, ne așteaptă un dezastru.

În momentul de față, nimeni nu știe, cu adevărat, dacă pacienții care vin la noi cu diverse patologii nu sunt infectați cu coronavirus. Câtă vreme ei nu sunt testați imediat ce ajung la spital, posibilitatea ca unii dintre ei să fie infectați cu Covid 19 este foarte mare. Și atunci ei ajung în saloane unde îi vor infecta masiv și pe ceilalți bolnavi. Prin urmare, problema cea mai gravă în momentul de față nu este lipsa mijloacelor de protecție, deoarece la acest capitol unele clinici stau rezonabil, ci faptul că oamenii care vin la spital nu sunt testați în UPU. Acest lucru este deja o urgență, fiind unica cale să evităm infectarea masivă a pacienților, dar și a personalului medical”, a declarat doctorul Ioan Musta publicației Banatul Azi.

Doctorul a detaliat măsurile pe care autoritățile din domeniu ar trebui să le aplice cu maximă urgență.

Aceste măsuri se adresează celorlalte spitale decât cele care tratează Covid 19, spitale care tratează urgențele medico-chirurgicale, și au drept scop protejarea personalului și a pacienților:

– trebuie determinat Covid 19 la întregul personal medical, pentru a avea o imagine cât mai exactă cu cine poți lucra mai departe, fără să se țină cont numai de criteriul epidemiologic ( deplasare din zone cu Covid 19 sau contacți).

– trebuie determinat Covid 19 la toți pacienții care vin în UPU, astfel încât cei cu Covid 19 să intre intre în zona roșie de tratament a spitalului pentru tratarea urgenței și apoi să fie îndrumați în zona de tratament al Covid 19 din spitalele destinate în acest scop ( în prezent spitale de boli infectioase ).

– cei negativi pot rămâne în spital până la rezolvarea patologiei non Covid.

– dacă internez în spital un pacient suspect de Covid 19, și îl pun în zona roșie, în cazul în care acesta nu era infestat are toate șansele să se infesteze acolo, și, fiind cu patologie asociată, să aibă o evoluție către deces.

– dacă internez pacientul suspect cu Covid 19 în zona de spital nedestinată tratării acestei Infecții, pentru că încă nu este diagnosticat, în cazul în care rezultatul va veni pozitiv are toate șansele să îi infesteze pe ceilalți, care, fiind cu comorbidități, pot evolua spre deces.

– în ambele variante nu pot să fac o izolare corectă a pacienților oricâtă bunăvoință are personalul și administrația spitalului.

– ordonanțele militare nu ne permit determinarea Covid 19 la toți pacienții care vin în urgență și nici testarea integrală a personalului medical.

-acestea permit efectuarea determinării Covid 19 doar la cei care se încadrează în diagnosticul de caz, actuala definiție de caz fiind bazată pe criterii epidemiologice, care sunt depășite în faza din prezent, de evoluție a pandemiei.

 

Ultimile Stiri

Alte Stiri