First News

Mărturie despre atacul Rusiei asupra spitalului de copii din Kiev: „Stăteau afară, cu perfuziile încă atașate”

Într-un articol din Novaia Gazeta Europa, corespondenta publicației din Kiev relatează la persoana I despre atmosfera care domnea luni pe străzile capitalei ucrainene după bombardamentul masiv al Rusiei.

Redăm articolul semnat de Olga Musafirova.

În timp ce mă duceam la supermarketul din apropierea casei mele, în jurul orei 10.00, Rusia și-a lansat președinția Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite cu un atac cu rachete asupra spitalului de copii Ohmatdît din Kiev.

Așteptam la casa de marcat când sirenele de raid aerian au sunat. În căldura tot mai mare a verii, casierița și-a întrebat colega dacă sunetul surd al exploziei nu a fost doar o ușă trântită.

Locuitorii Kievului sunt selectivi în ceea ce privește momentul în care reacționează la avertismentele de raid aerian și, într-adevăr, certitudinea lor că sistemul de apărare antirachetă Patriot al orașului îi va ține pe toți în siguranță ar putea fi mai mult speranță decât realitate.

Când am ieșit din supermarket, oamenii stăteau locului și priveau în sus. Chiar deasupra capetelor noastre, pe un cer fără nori, puteam vedea urma albă lăsată de o rachetă balistică Kinjal, cu o altă rachetă sol-aer care se îndrepta direct spre ea, lăsând o dâră albă similară.

Pasajul subteran era deja plin până la refuz. Mame tinere cu cărucioare sunau agitate la rude în încercarea de-a le calma: „Ne-am adăpostit. Nu vă faceți griji!” Dar, așa cum se întâmplă adesea în astfel de momente, conexiunea a căzut din cauza numărului mare de utilizatori.

S-a auzit o bubuitură puternică, apoi alta, undeva în apropiere. În acest al treilea an de război, majoritatea oamenilor pot distinge după ureche sistemele de apărare antiaeriană de atacurile în curs. Cei apropiați de marginea pasajului subteran au încercat să se grupeze la mijloc. Copiii au izbucnit în plâns, câinii au început să latre, unii oameni s-au așezat pe podea, acoperindu-și urechile, cu gura larg deschisă.

Telefoanele mobile ale oamenilor au revenit la viață, dar știrile pe care le-am primit au confirmat rapid cel mai rău coșmar al meu.

O clădire rezidențială din apropiere fusese lovită, întreaga intrare fusese distrusă și oamenii erau prinși sub dărâmături. O altă de peste drum suferise, de asemenea, daune. Fabrica Artiom a fost lovită din nou, la fel ca-n primăvara anului 2022. Clădirea vecină cu cinci etaje luase și ea foc. Resturi de rachete au aterizat în trei zone ale orașului, provocând, de asemenea, incendii. Mulți morți și răniți.

Inițial, Kievul a raportat cel puțin 10 morți, dintre care doi au cedat rănilor în spital, deși această cifră a crescut curând. Dnipro, Krivoi Rog, Sloviansk și Kramatorsk au fost atacate alături de capitală. Președintele Volodimir Zelensky a declarat că rușii au folosit în total peste 40 de rachete.

Dar cel mai rău lucru a fost că au atacat și spitalul modern pentru copii Okhmatdît. O rachetă a lovit un corp cu două etaje din partea centrală a spitalului, unde tinerii pacienți făceau dializă. Unda de șoc a aruncat în aer ferestre și uși, acoperind cu cioburi atât secția de cancer, cât și unitatea de terapie intensivă. În scenele filmate de un asistent se pot vedea pătuțuri de copii presărate cu schije și sânge pe gresie. „Copii zăceau aici, pentru numele lui Dumnezeu!”

Sălile de operație au fost distruse. Dimineața se efectuau două operații. Medicii și copiii răniți erau acum evacuați către alte instituții medicale din Kiev. Un șir lung de ambulanțe putea fi văzut, cu sirenele urlând, coborând pe una dintre arterele principale din Kiev.

Au existat informații potrivit cărora pacienții și personalul au fost prinși sub dărâmături. Ministrul de interne Ihor Klîmenko a declarat că două persoane au fost ucise la spitalul de copii Okhmatdît și 16 au fost rănite, jumătate dintre acestea fiind copii grav bolnavi. „Un medic se numără printre morți”, a declarat primarul Kievului, Vitali Klitschko.

„Din fericire, niciuna dintre victime nu este un copil”, a adăugat Klîmenko. „Îndepărtăm dărâmăturile pentru a le permite celor prinși să respire”, a adăugat el, spunând că, în opinia sa, aveau la dispoziție poate o oră și jumătate pentru a-i salva pe cei care au rămas sub dărâmături. După ce au trecut peste șocul inițial, cel puțin 100 de trecători s-au alăturat efortului de salvare și s-a format un blocaj în trafic în timp ce localnicii aduceau apă și alimente.

Okhmatdît este un spital de copii emblematic, ultima speranță pentru mulți, ceea ce poate ajuta la explicarea faptului că atât de mulți oameni au vrut să intervină și să ofere asistență. „Sunt pe drum cu apă!”, mi-a spus un prieten care conducea până acolo. Un avertisment de raid aerian a sunat la ora 13:00 și toată lumea a fugit într-un pasaj subteran din apropiere, dar asta însemna că minutele prețioase rămase pentru salvarea celor prinși sub dărâmături se scurgeau.

Cu toate acestea, avertismentul s-a dovedit a fi de scurtă durat. Dar oamenii abia au apucat să se întoarcă la lucru când avertismentul de raid aerian a sunat din nou. Aceasta este acum o tactică rusă bine cunoscută: să aștepte ca o mulțime de salvatori să se adune la locul unui atac înainte de-a lovi din nou.

Reporterul Bohdan Kutepov de la Ukrainska Pravda a fost unul dintre primii care au ajuns la locul tragediei, iar imaginile sale cu copiii care primesc îngrijiri la spital demonstrează cât de gravă este boală lor. Copiii cu măști, fără păr din cauza chimioterapiei, pot fi văzuți stând la umbră pe stradă, în brațele mamelor lor, cu perfuziile încă atașate.

Sper ca Consiliul de Securitate al ONU să vadă aceste imagini.

The post Mărturie despre atacul Rusiei asupra spitalului de copii din Kiev: „Stăteau afară, cu perfuziile încă atașate” appeared first on tvrinfo.ro.

  

Exit mobile version