Marea Britanie va reexamina eficacitatea vaccinului Pfizer, în urma datelor primite din Israel

Share

Marea Britanie anunț că va reexamina în detaliu eficacitatea vaccinului anit-COVID-19 produs de Pfizer/BioNTech, după ce datele publicate miercuri de Israel ridică semne de întrebare în legătură cu imunitatea pe care vaccinul o poate oferi, relatează agenția EFE, citată de Agerpres.

Planul naţional de imunizare elaborat de guvernul britanic, care prevede vaccinarea masivă deocamdată cu vaccinurile Pfizer/BioNTech şi Oxford/AstraZeneca, este principala armă prin care acesta speră să oprească răspândirea virusului, care în Marea Britanie s-a propagat mai accentuat din cauza unei noi mutaţii mai contagioase.

Israelul a avertizat miercuri că analizele făcute de experți arată că o singură doză de vaccin Pfizer/BioNTech oferă o protecție mai mică decât se spera inițial, întrucât țara a raportat luni un record de 10.000 de noi infecții cu Covid.

Astfel, creșterea numărului de cazuri diminuează optimismul față de programul avansat de imunizare din țară chiar dacă Israelul este în fruntea clasamentului în ceea ce privește campania de vaccinare, până marţi vaccinând cu prima doză 2,2 milioane de persoane, dintre care 422.000 au primit şi a doua doză. Cei mai mulţi israelieni au fost vaccinaţi cu vaccinul Pfizer/BioNTech, foarte puţini primind celălalt vaccin autorizat în această ţară, cel produs de Moderna.

Conform datelor acestei analize, protecţia oferită de vaccinul Pfizer/BioNTech după administrarea primei doze este semnificativ mai redusă, de 33%, faţă de estimarea iniţială de 89% din studiile clinice.

Consilierul ştiinţific al guvernului britanic, Patrick Vallance, a admis miercuri la postul Sky News că „în practica lumii reale lucrurile rareori sunt la fel de bune ca în timpul testelor”.

Cu toate acestea, deşi „probabil (eficacitatea vaccinului) nu va fi la fel de ridicată în practică, nu cred că va fi atât de redusă cum sugerează aceste cifre” oferite de experţii israelieni, a adăugat el.

Preocuparea guvernului de la Londra este generată mai ales de faptul că Marea Britanie este una dintre țările care au întârziat administrarea celei de-a doua doze pentru a încerca să maximizeze numărul de persoane care primesc prima doză a serului.

Până miercuri, 4,6 milioane de britanici au primit prima doză de vaccin.

Ultimile Stiri

Alte Stiri