Ministerul Afacerilor Interne propune modificarea legislaţiei pentru a permite monitorizarea cu brăţări electronice a persoanelor aflate sub control judiciar şi arest la domiciliu.
„Modificările legislative au ca obiectiv creşterea gradului de siguranţă publică şi eficientizarea modului de supraveghere a executării măsurilor dispuse de organele judiciare, un deziderat asumat de conducerea Ministerului Afacerilor Interne. În scopul monitorizării persoanelor aflate sub măsura controlului judiciar, a controlului judiciar pe cauţiune şi a arestului la domiciliu, conducerea Ministerului Afacerilor Interne a iniţiat modificarea şi completarea, prin Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului, a Legii nr. 146 din anul 2021 privind monitorizarea electronică în cadrul unor proceduri judiciare şi execuţional penale. De asemenea, în acelaşi scop, conducerea MAI a dispus elaborarea unui proiect de hotărâre de Guvern pentru modificarea HG 1025 din 2022 pentru stabilirea aspectelor tehnice şi organizatorice privind funcţionarea în sistem-pilot, precum şi a celor privind operaţionalizarea Sistemului informatic de monitorizare electronică”, informează un comunicat transmis marţi AGERPRES.
Conform sursei citate, Ministerul de Interne propune devansarea datei de extindere la nivel naţional a proiectului de monitorizare electronică pentru ordinele de protecţie şi ordinele de protecţie provizorii de la ianuarie 2025 la 1 octombrie 2024.
În plus, va fi devansată aplicarea sistemului de monitorizare electronică pentru persoanele faţă de care a fost dispusă măsura controlului judiciar sau a arestului la domiciliu de la 1 ianuarie 2026 la 1 octombrie 2024.
Începând cu intrarea în vigoare a ordonanţei de urgenţă şi până la data de 1 octombrie 2024, va fi testată folosirea sistemului de monitorizare electronică pentru persoanele faţă de care a fost dispusă măsura controlului judiciar sau a arestului la domiciliu în municipiul Bucureşti şi în judeţele în care este implementat deja SIME, arată MAI. Testarea se va face folosind infrastructura şi dispozitivele deja existente.
Sistemul Informatic de Monitorizare Electronică acoperă la acest moment situaţiile de violenţă domestică în care a fost dispusă emiterea unui ordin de protecţie sau a unui ordin de protecţie provizoriu faţă de agresor şi a fost conceput pentru a fi implementat în trei etape:
*** prima etapă: în perioada 2022 – 2023 la nivelul municipiului Bucureşti şi al judeţelor Iaşi, Mureş şi Vrancea;
*** a doua etapă: în anul 2024 la nivelul unităţilor administrativ-teritoriale menţionate şi la nivelul judeţelor Bacău, Braşov, Caraş-Severin, Călăraşi, Cluj, Constanţa, Covasna, Galaţi, Giurgiu, Harghita, Ilfov, Mehedinţi, Neamţ, Prahova, Sibiu, Satu Mare, Sălaj, Teleorman, Vaslui şi Vâlcea;
*** a treia etapă: la nivelul unităţilor administrativ-teritoriale menţionate anterior şi la nivelul judeţelor Alba, Arad, Argeş, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Botoşani, Brăila, Buzău, Dâmboviţa, Dolj, Gorj, Hunedoara, Ialomiţa, Maramureş, Olt, Suceava, Timiş şi Tulcea, cu termen iniţial anul 2025.
The post MAI propune modificarea legislaţiei ca să permită monitorizarea cu brăţări electronice a persoanelor în control judiciar şi arest la domiciliu appeared first on tvrinfo.ro.