Măcel și croaziere. Realitatea de zi cu zi a unei mici țări din Caraibe

Share

La aproximativ 130 de mile nord de capitala Haiti, Port-au-Prince, care a fost afectată de un val de reglări de conturi între bande, un port de croazieră privat primește oaspeți într-un resort cu securitate proprie și acces controlat, scrie CNN.

Navele Royal Caribbean continuă să facă escală la Labadee – proprietatea de agrement a companiei de croaziere, situată pe o peninsulă la peste șase ore de mers cu mașina de Port-au-Prince. Compania monitorizează situația în întreaga zonă, potrivit unui purtător de cuvânt al Royal Caribbean.

O recomandare de călătorie de nivel 4 („nu călătoriți”, cel mai înalt nivel de avertizare) a Departamentului de Stat al SUA pentru țara din Caraibe a fost actualizată cel mai recent la 27 iulie 2023, făcând referire la „răpiri, criminalitate, tulburări civile și infrastructura de sănătate precară”, printre motivele invocate de Departamentul de Stat al SUA. Haiti împarte insula Hispaniola cu Republica Dominicană, care are o recomandare de nivel 2, „atenție sporită” (alte țări cu recomandări de călătorie de nivel 4 sunt Rusia, Siria și Burkina Faso).

În ultimele zile, Haiti a ajuns pe prima pagină a ziarelor din întreaga lume din cauza violențelor între grupările criminale, iar la 3 martie o evadare în masă dintr-o închisoare din Port-au-Prince a determinat guvernul să declare stare de urgență. Ambasada SUA a recomandat cetățenilor americani să părăsească Haiti cât mai curând posibil.

Pe coasta de nord a țării, la 128 de mile de Port-au-Prince, se află portul Labadee, o destinație accesibilă doar angajaților și oaspeților Royal Caribbean. Portul este exclusiv pentru navele grupului Royal Caribbean, iar oaspeții sosesc cu nava și sunt obligați să rămână în interiorul stațiunii pe toată durata șederii lor la țărm.

Ce nave fac escală în Labadee?

Royal Caribbean nu a anulat nicio escală sau navigație către Labadee în acest moment, potrivit purtătorului de cuvânt al companiei, adăugând că doar oaspeții și angajații au acces la fața locului, iar zona dispune de pază privată pentru a limita accesul.

„Siguranța oaspeților și a echipajului nostru este prioritatea noastră principală. Echipele noastre globale de securitate monitorizează îndeaproape situația din zonă. În orice moment, le reamintim oaspeților să rămână conștienți de împrejurimile lor în timp ce se află la țărm și să respecte toate orientările Departamentului de Stat. În cazul în care vor fi necesare modificări, oaspeții vor fi notificați direct”, a declarat un purtător de cuvânt al Royal Caribbean într-o declarație trimisă către mass-media.

Potrivit purtătorului de cuvânt, printre navele programate să facă escală în Labadee în următoarele săptămâni se numără Independence of the Seas, Oasis of the Seas, Symphony of the Seas și Odyssey of the Seas. Următoarea vizită a Oasis va avea loc în timpul unui itinerar de șapte nopți în Caraibe și Ziua Perfectă, care pleacă din Miami pe 10 martie 2024. (Perfect Day at CocoCay este o stațiune privată Royal Caribbean din Bahamas).

Nu există planuri actuale ca Icon of the Seas, în prezent cea mai mare navă de croazieră din lume, să facă escală în portul Labadee în 2024, a precizat purtătorul de cuvânt.

Nu a fost anulată nicio excursie la țărm în Labadee – care se desfășoară toate în zona privată a stațiunii.

Celebrity Cruises, care este deținută de Royal Caribbean Group, enumeră, de asemenea, Labadee ca o oprire la bordul mai multor nave ale sale – inclusiv Celebrity Eclipse, Celebrity Apex și Celebrity Ascent – pentru itinerariile din decembrie 2024 care pleacă din porturile din Florida, potrivit site-ului său.

Ar trebui ca pasagerii de croazieră să fie îngrijorați?

Navele de croazieră încă fac escală la Labadee, a confirmat redactorul-șef al Cruise Critic, Colleen McDaniel, numind-o „destinația privată izolată a Royal Caribbean, situată pe coasta de nord a Haiti”.

Ea a precizat că liniile de croazieră monitorizează îndeaproape situațiile din toate porturile. „Acestea fiind spuse, pentru orice călător îngrijorat – indiferent dacă călătorește pe uscat, pe calea aerului sau pe mare – este întotdeauna recomandat să se familiarizeze cu orice alertă de călătorie din țara de origine”, a mai spus McDaniel. Ea a adăugat că oaspeții au întotdeauna opțiunea de a rămâne la bordul navei dacă au îngrijorări cu privire la orice port de escală.

Stewart Chiron, un expert în industria croazierelor cunoscut sub numele de „The Cruise Guy”, a declarat că a vizitat Labadee de multe ori în timpul croazierelor cu Royal Caribbean de-a lungul anilor (deși nu în ultimul an) și descrie locația de pe plajă ca fiind „complet îngrădită cu securitate privată”.

„Există încă nave care vizitează Labadee fără probleme. Zona de plajă privată a RCG este destul de departe, la 6-8 ore de mers cu mașina la nord de Port Au Prince”, a declarat Chiron.

În 2016, protestele locale au făcut ca cel puțin o croazieră să nu mai acosteze în Labadee.

Dominique Moussignac, în vârstă de 38 de ani, un fost jurnalist care locuiește în Hinche, în centrul Haiti, spune că acolo nu există tensiuni politice precum cele din Port-au-Prince, iar „Labadee, în nord, este, de asemenea, 100% în afara oricărui pericol”.

Ce au spus oaspeții recenți despre Labadee

Navigând într-o croazieră de șase nopți de la Fort Lauderdale la bordul Odyssey of the Seas, Erica McNamara, 32 de ani, din Tampa, Florida, a făcut o escală de 28 februarie 2024 în Labadee, „oprirea ei preferată din întreaga călătorie”.

„Verișorii mei au făcut snorkeling, părinții mei au făcut o excursie cu catamaranul, iar copilul meu de trei ani și jumătate a spus că tramvaiul este cel mai tare lucru din lume”, a declarat McNamara, care călătorea cu 12 membri ai familiei, inclusiv soțul ei și cei doi fii mici ai lor, și care și-a petrecut ziua bucurându-se de o plajă numită Nellie’s Cove.

McNamara a declarat că mama ei a fost singura din familie care și-a exprimat îngrijorarea față de escala în portul din Haiti.

„Când i-am spus că voi coborî singură de pe vas în acea dimineață, mi-a spus că sunt nebună și că nu ar trebui să fac asta”, a spus McNamara. „I-am zis că este proprietatea Royal Caribbean și că este o zonă privată”.

Într-o altă croazieră recentă, Alexandra Graham, în vârstă de 45 de ani, tot din Tampa, a vizitat Labadee duminică, 3 martie, în aceeași zi cu evadarea din închisoare, la bordul navei Adventure of the Seas a Royal Caribbean, și a spus că s-a simțit în siguranță pe durata vizitei.

„Nu am observat în mod specific nicio securitate sporită până când nu ne-am urcat în autobuz, care ne-a dus într-un punct mai înalt de pe munte ca să ne urcăm în tiroliană”, a spus ea. „Când eram în autobuz, în drum spre acel punct, am trecut printr-o poartă de control de securitate, iar acolo erau gărzi înarmate și luau lucrurile foarte în serios.”

The post Măcel și croaziere. Realitatea de zi cu zi a unei mici țări din Caraibe appeared first on tvrinfo.ro.

  

Ultimile Stiri

Alte Stiri