Ludovic Orban: Există riscul să nu se respecte termenul de 90 de zile de la dizolvarea Parlamentului

Share

Premierul Ludovic Orban susţine că în cazul în care OUG privind organizarea anticipatelor nu ar fi votată în Parlament, există riscul „să nu se poată respecta” termenul de 90 de zile impus de Constituţie pentru organizarea alegerilor din momentul în care preşedintele dizolvă Legislativul, adăugând că avizul negativ dat în Comisia juridică din Senat arată „lipsă de raţiune”, informează Agerpres.

Există o procedură de dezbatere şi adoptare. Deocamdată este Comisia juridică de la Senat, ştim foarte clar că la Senat există un grup ultras al PSD, care nu mai are nicio urmă de raţiune şi de bun-simţ, care dă votul orbeşte, fără să analizeze actele normative. OUG privind alegerile parlamentare este o ordonanţă care aduce foarte multe îmbunătăţiri procesului electoral, care întăreşte drepturile cetăţenilor, care permite o reprezentare corectă a diasporei conformă şi cu numărul celor care votează şi cu numărul cetăţenilor români cu domiciliu în străinătate înregistraţi. Este o ordonanţă care permite extinderea procedurilor de vot de la alegerile prezidenţiale care au permis românilor din diasporă să-şi exprime votul fără niciun fel de constrângere şi la alegerile parlamentare şi care, de asemenea, reglementează situaţia alegerilor anticipate care nu era reglementată în legea adoptată în 2015. Să respingi în mod absurd, fără niciun argument o reglementare de care e nevoie, o reglementare indispensabilă pentru asigurarea procesului electoral în bune condiţii în cazul alegerilor anticipate arată o lipsă totală de raţiune„, a declarat Orban, marţi, prezent la un eveniment organizat de Asociaţia Comunelor din România.

El a răspuns astfel întrebat dacă poartă negocieri cu partidele parlamentare pentru ca OUG privind organizarea anticipatelor să nu fie respinsă în Parlament după ce marţi a primit aviz negativ în Comisia juridică din Senat.

În opinia lui Orban, mai e „cale lungă” până la respingerea în Parlament a OUG privind anticipatele. Întrebat cu ce ar încurca un astfel de demers, el a replicat: „Faptul că nu sunt reglementate alegerile ţinând cont de prevederile constituţionale”.

Premierul desemnat a ţinut să sublinieze că parlamentarii liberali susţin ordonanţa aşa cum a fost adoptată de Guvern, întrebat dacă ar fi de acord cu anumite modificări ale proiectului de act normativ.

Există riscul ca, dacă nu se adoptă această ordonanţă, să nu se poată respecta termenul constituţional de 90 de zile, termen obligatoriu impus de Constituţie pentru organizarea alegerilor din momentul în care preşedintele dizolvă Parlamentul”, a completat Orban.

Întrebat dacă se are în vedere ca un astfel de scrutin să fie organizat înainte sau după alegerile locale, premierul desemnat a răspuns că un calendar al alegerilor anticipate depinde de „mai mulţi factori”.

În primul rând, de momentul în care se îndeplinesc condiţiile constituţionale pentru a putea dizolva Parlamentul, care să permită preşedintelui să dizolve Parlamentul. În al doilea rând, de modul în care va fi aprobată ordonanţa de urgenţă privitoare la organizarea alegerilor parlamentare”, a spus Orban.

Comisia juridică a Senatului a acordat, marţi, un raport de admitere pentru respingerea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului privind organizarea alegerilor parlamentare înainte de termen. Comisia a adoptat un amendament propus de UDMR prin care a fost modificat titlul actului normativ din „proiect pentru aprobarea OUG” în „proiect pentru respingerea OUG”.

Ultimile Stiri

Alte Stiri