Louis Vuitton a copiat ia românească în noua sa colecție / „La blouse roumaine” a început o campanie de revendicare a design-ului / Poziția ministrului Culturii

Share

Mai multe cămăși din ultima colecție a casei de modă Louis Vuitton sunt sunt copie identică a iei din Mărginimea Sibiului. Organizația „La blouse roumaine” a început o campanie de revendicare a design-ului. Ministrul Culturii, Raluca Turcan, anunță că va contacta brandul Louis Vuitton în legătură cu utilizarea fără creditare a iei.

Vă rog să acordați credit și respect comunităților din Transilvania, Oltenia și Muntenia din România care și-au păstrat identitatea și moștenirea culturală prin costumul tradițional unic, mărturie a trecerii lor prin istorie din generație în generație. Unele piese din colecția “LV by the Pool” 2024 sunt inspirate din bluza românească specifică regiunii Mărginimea Sibiului, fără a indica sursa designului. Considerăm că modul în care motivele, croiala și structura bluzei tradiționale românești sunt folosite în colecția LV, fără a se recunoaște originea și identitatea, încalcă drepturile culturale ale comunităților din regiunile mai sus menționate. Prin urmare, vă rugăm frumos să scoateți din colecție toate piesele de inspirație românească până la obținerea acordului de utilizare a designului cultural, cu mențiunea creditului cuvenit”, este mesajul „La Blouse Roumaine” către casa de modă.

 

Raluca Turcan, ministrul culturii, susține printr-o declarație publică demersurile comunității, anunțând că va contacta brandul Louis Vuitton în legătură cu utilizarea fără creditare a iei / cămășii tradiționale românești în ultima colecție din 2024.

Ultimile Stiri

Alte Stiri