First News

Liberalii, rezervați în privința scenariului Iohannis – președinte al Consiliului European, Ciucă – președinte interimar. „Ar fi o mândrie, dar nu s-a discutat”

Klaus Iohannis e pe un culoar bun să devină președinte al Consiliului European în cazul în care Charles Michel va demisiona, așa cum a anunțat. Declarația îi aparține premierului Ciolacu și, dacă s-ar concretiza, ar însemna ca președintele să demisioneze din funcție încă din vară, iar interimar la Cotroceni să vină Nicolae Ciucă. Liberalii încearcă acum să tempereze, în plan intern, discuțiile pe această temă și spun că nici nu s-a discutat subiectul cu Klaus Iohannis, pentru că mai sunt multe negocieri de purtat și multe necunoscute.

Varianta cu Klaus Iohannis președinte al Consiliului European din vară și Nicolae Ciucă președinte interimar până la alegerea și instalarea noului președinte al României a revenit în prim plan, adusă de premierul Marcel Ciolacu. Acesta a vorbit despre un culoar foarte bun, despre o șansă reală pentru România de a avea un reprezentant la cel mai înalt nivel al conducerii Uniunii Europene.

Consiliul European îi reunește pe toți cei 27 președinți sau șefi de guvern ai statelor membre. Actualul titular, Charles Michel, intenționează să demisioneze pe motiv de alegeri europarlamentare. Există o mare probabilitate să îi ia locul premierul Ungariei, Victor Orban, iar liderii europeni vor să evite această variantă, spun unele surse.

Cum nimic nu e sigur, iar negocierile la acest nivel sunt imprevizibile, liberalii preferă să fie precauți. Potrivit unor surse, chiar Nicoale Ciucă ar fi încercat inclusiv azi să tempereze discuția pe această temă. Virgil Guran, senator PNL: „Nu este acest scenariu, nu s-a discutat așa ceva. Chiar am avut ședință de Birou Național și s-a și punctat acest lucru, că acest lucru nu se discută în momentul de față. Pentru România e o mândrie, dacă s-ar putea face acest lucru, dacă noi am avea un om într-o funcție atât de importantă.

Cu Klaus Iohannis la Consiliul European, Nicolae Ciucă ar urma să devină președinte interimar al României până când noul președinte, ales spre sfârșitul anului, va depune jurământul. Adică pe perioada în care în România vor avea loc alegeri locale, parlamentare și prezidențiale. În aceste condiții, USR crede că e vorba mai degrabă de o strategie electorală.

Ideea unui posibil interimat al lui Nicoale Ciucă la Cotroceni alimentează disferite scenarii cu privire la comasarea unor alegeri sau chiar liste comune PSD-PNL. Dar, potrivit unor surse, în acest moment, liberalii resping orice variantă de liste comune cu social-democrații.

The post Liberalii, rezervați în privința scenariului Iohannis – președinte al Consiliului European, Ciucă – președinte interimar. „Ar fi o mândrie, dar nu s-a discutat” appeared first on tvrinfo.ro.

  

Exit mobile version