First News

Legea pensiilor, aprobată de Guvern. Poate bugetul României să susțină reglementările din noua lege?

Foto: pexels.com/ @vlad chetan

Noua lege a pensiilor a fost aprobată, în această după-amiază, în Guvern, după un scandal între PNL și PSD. Proiectul de lege va merge în Parlament pentru dezbateri și vot final. Ministrul de Finanțe Marcel Boloș ar fi refuzat inițial să-și dea avizul pentru noul act normativ care crește pensiile românilor, pentru că nu sunt bani, și i-ar fi cerut premierului să găsească soluții.  Boloș a avertizat că taxele vor crește din 2025 dacă legea intră în vigoare de la anul. 

Poate bugetul României să susțină reglementările din noua lege?

Liberalii au reclamat, joi dimineață, „inadvertențe” pe cifrele din noua lege a pensiilor, spunând că suma de 55 de miliarde de lei, cât ar reprezenta impactul majorării cu 40% a pensiilor de anul viitor, nu poate fi susținută de la buget.  Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat că este nevoie de o clarificare a legii pensiilor, deoarece impactul bugetar, conform cifrelor anunțate de PSD, ar fi de 3% din PIB.

Pesediștii susțin că liberalii au citit greșit cifra de 55 de miliarde și că ea nu reprezintă valoarea majorărilor de anul viitor, ci doar totalul cheltuielilor cu pensiile pentru patru luni de zile (septembrie – decembrie 2024). Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii, insistă că impactul bugetar al noilor prevederi din legea pensiilor este de 55 de miliarde de lei, și nu mai puțin de 30 de miliarde cât preconizase ministrul Finanțelor.

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, ar fi refuzat să transmită avizul pentru proiect.  Ședința de Guvern a fost întârziată mai bine de două ore. În cele din urmă, ministerul Finanțelor a dat avizul. Două ore mai târziu, a venit și avizul Consiliului Economic și Social. Ședința de guvern s-a reluat în jurul orei 16.30, iar legea pensiilor a fost aprobată. La finalul ședinței, ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a declarat că acum Guvernul trerbui să găsească soluții astfel încât pensiile să fie majorate.

Aceasta este prima criză majoră din coaliția de guvernare. În ultimii doi ani, PSD și PNL au guvernat împreună, iar liderul PNL Nicolae Ciucă a dovedit o relație foarte conciliantă cu social-democrații și conducerea PSD. Însă amintim că săptămâna trecută PNL a decis prin vot să meargă separat de PSD la toate cele patru rânduri de alegeri din 2024.

Deputatul PNL Robert Sighiartău a declarat luni că liberalii şi-au schimbat fundamental strategia în relaţia cu PSD şi că nu vor mai accepta „toate prostiile venite să sugrume mediul privat” din România, scrie G4Media.ro.

Exit mobile version