Când un cutremur devastator a lovit Turcia în zorii zilei de 6 februarie anul trecut, clădirea de cinci etaje din Hatay în care locuia Mehmet Koc, în vârstă de 13 ani, s-a prăbușit, îngropându-l sub dărâmături și ucigându-i pe fratele său mai mare, Emre, în vârstă de 14 ani, și pe mama sa, Didem, potrivit Reuters.
Mehmet a supraviețuit. Dar a fost nevoie de 76 de ore până când salvatorii l-au putut scoate din mormanul de beton și metal răsucit care a rămas din casa sa. Mai târziu, la spital, medicii au stabilit că picioarele sale erau atât de zdrobite și rănite, încât ambele trebuiau amputate chiar sub șold.
Aflând de cutremur la Londra, unde locuia și lucra, tatăl lui Mehmet, Hasan, a luat următorul zbor disponibil spre Turcia și a călătorit spre Hatay, în sud-estul țării, disperat să afle vești despre familia sa.
Bărbatul în vârstă de 58 de ani s-a confruntat cu un peisaj dezastruos în oraș și a aflat că soția și fiul său cel mare nu au supraviețuit, dar Mehmet era în viață și era blocat. El a vegheat lângă dărâmături împreună cu alte rude.
Hasan nu a putut să vorbească personal cu fiul său, dar a transmis mesaje unui vecin adolescent, Hayrettin, care era blocat mai aproape de suprafață, ale cărui cuvinte puteau ajunge la Mehmet și care a vorbit cu el pentru a-l ține treaz pe măsură ce salvatorii se apropiau.
În februarie anul trecut, la spitalul din Turcia, Mehmet a declarat: „Strigam „ajutor”. Vecinul nostru Hayrettin îmi spunea când să strig și eu strigam după ajutor când îmi spunea el”.
„Nu am simțit și nu am gândit nimic când am fost salvat, eram confuz. Am vrut apă când m-au salvat. Familia mea mă aștepta afară și i-am văzut imediat după ce am fost scos dintre dărâmături”, a continuat el, adăugând că nu a avut nicio idee despre cât timp a fost blocat.
Medicii din Turcia au spus că dacă ar mai fi întârziat fie și doar o ar fi putut muri.
Mehmet a petrecut două luni în Turcia, în spital, înainte de a fi îndeajuns de bine pentru a zbura spre Marea Britanie. Hasan, care a venit pentru prima dată în Marea Britanie în anii 1990 și care deține cetățenia britanică, la fel ca și Mehmet, a găsit pașaportul britanic mototolit al fiului său printre dărâmături.
După un an, tatăl și fiul trăiesc împreună în micul apartament al lui Hasan din Hackney, în estul Londrei, amândoi plângându-i pe cei dragi și acceptând treptat tragedia.
„Încercăm să ne obișnuim cu viața”, a declarat Hasan. „Mehmet a început școala și se simte din ce în ce mai bine. El mă susține acum, îmi spune ‘tată, nu putem să-i aducem înapoi sau să schimbăm ceea ce s-a întâmplat’. Hai să uităm totul și să mergem mai departe’”, a adăugat el.
Să aibă grijă de fiul său, să gestioneze numeroasele sale programări la medic și să solicite sprijin și servicii sociale este o sarcină uriașă. Prietenii din cadrul comunității turcești locale îl ajută în măsura în care pot, dar Hasan a renunțat la slujba sa de îngrijitor la școală pentru a avea grijă de el.
„Sunt foarte trist, dar încerc să nu o arăt când sunt în preajma lui. Este foarte curajos și mă sprijină foarte mult”, a spus el.
Noua viață din Londra, după cutremurul dezastator
Mehmet a primit picioare protetice, iar în spital se antrenează să facă pași și exerciții pentru a-și dezvolta forța. Cu toate acestea, este greu să se obișnuiască cu aceste picioare, deoarece este nevoie de timp pentru a se potrivi corect și, pe măsură ce crește, vor trebui să fie ajustate frecvent. De asemenea, este posibil să fie supus mai multor intervenții chirurgicale.
Medicii estimează că este nevoie de 300% mai multă energie pentru a merge pe o suprafață plană cu o proteză bilaterală deasupra genunchiului decât pentru a merge natural, iar pentru copii este deosebit de greu.
Lui Mehmet îi place să se joace pe calculator și rămâne în contact cu colegii de școală turci precum și cu rudele din Turcia, inclusiv cu bunica sa. Întotdeauna i-a plăcut fotbalul. Spune că echipa sa favorită este Manchester City și că atacantul norvegian Erling Haaland este un erou deosebit.
Acum a intrat la o școală din Londra, după ce a fost vizitat acasă de un profesor, la care a fost invitat de consiliul local.
„A fost minunat să îi predau lui Mehmet și să îl cunosc mai bine”, a declarat Simon Joseph, profesor de educație medicală la Consiliul Hackney. „De-a lungul săptămânilor, natura sa caldă și prietenoasă a ieșit la iveală din ce în ce mai mult. Are un minunat simț al umorului, mai ales când vine vorba de a încerca cuvinte noi în limba engleză.”
Cel mai devastator cutremur din istoria modernă a Turciei a provocat moartea a peste 50.000 de persoane și a lăsat sute de mii de oameni cu răni care le-au schimbat viața. În Siria, acesta a provocat moartea a aproximativ 5.900 de persoane.
Președintele turc Tayyip Erdogan s-a angajat să reconstruiască casele și orașele, dar Organizația Mondială a Sănătății a avertizat că stresul psihologic pentru cei prinși în dezastru este imens.
The post La un an de la cutremurul devastator din Turcia, un băiat învață să meargă cu picioare protetice. ”Încercăm să ne obișnuim cu viața” appeared first on tvrinfo.ro.