Klaus Iohannis, intervenție salutară. “Cum vor arăta concret, după 15 mai, măsurile de relaxare”!

Share

Klaus Iohannis a anunţat, marţi, că va fi posibilă o relaxare a măsurilor instituite în contextul pandemiei de coronavirus după 15 mai. Preşedintele a reamintit că această decizie va fi luată în funcţie de numărul infecţiilor şi a deceselor provocate de COVID-19.

Conținutul principalelor declaraţii făcute de preşedintele Klaus Iohannis după şedinţa de evaluare din 21 aprilie:

”În primul rând vreau să vă mulţumesc pentru aţi respectat măsurile impuse de autorităţi în aceste zile de sărbătoare.

Sunt foarte bucuros că am reuşit cu toţii să facem ce ne-am propus, în speţă fiecare să stea acasă şi să sărbătorim Învierea Domnului aşa cum am putut mai bine în această perioadă de pandemie.

Vreau să mulţumesc şi bisericilor şi preoţilor care au avut o contribuţie semnificativă în a organiza ceremoniile religioase în aşa fel încât românii să nu se expună pericolului de contaminare.

Mulţumiri se cuvin şi autorităţilor care au fost prezente, care au ştiut să intervină atunci când a fost cazul şi au ştiut să vină în ajutorul oamenilor unde a fost nevoie.

Mulţumiri speciale medicilor şi personalului medical care în timp ce majoritatea au stat acasă şi au sărbătorit în linişte Paştile au fost la serviciu. Au avut grijă de cei bolnavi.

Totuşi, în acest context general foarte bun, au fost câteva chestiuni cu un iz clar negativ şi vreau să condamn cu fermitate acele manifestări violente care au fost puţine, dar foarte vizibile.

Au fost oameni care n-au înţeles despre ce este vorba, care n-au înţeles de ce trebuie să respecte normele şi în aceste chestiuni trebuie să laud Poliţia şi Jandarmeria care au intervenit la timp şi ferm.

Nu putem să tolerăm astfel de manifestări violente, astfel de încălcări ale normelor, în condiţiile în care această pandemie creează probleme pentru noi toţi.
Acolo unde nu se respectă trebuie intervenit prompt, ferm, clar şi aşa se va întâmpla şi în continuare”

De când încep măsurile de relaxare. Explicaţiile preşedintelui Klaus Iohannis

E timpul să ne gândim şi la un plan de relaxare atunci când condiţiile vor fi îndeplinite. Este acum în vigoare un decret pentru starea de urgenţă care se termină pe data de 15 mai.
După data de 15 mai, dacă numărul de persoane infectate scade, dacă numărul de decese în urma bolii scade,dacă noi respectăm măsurile impuse de autorităţi şi lucrurile merg înspre bine, este clar că putem să intrăm atunci într-o fază de relaxare.
Acestă relaxare va fi făcută în paşi. Nu va exista o relaxare dintr-odată fiindcă specialiştii ne spun că virusul nu va dispărea. Deci, va trebui să continuăm să trăim cu anumite restricţii.

Aceste chestiuni se hotăresc în baza dovezilor ştiinţifice şi medicale de către politicieni, de către Guvern. Aceste chestiuni vor fi discutate în detaliu cu specialiştii, cu Comitetul ştiinţific, care funcţionează pe lângă Ministerul Sănătăţii, cu cei care sunt efectiv implicaţi în gestionarea epidemiei.

Aceste lucruri vor fi aduse la cunoştinţa publicului de către autorităţile care se ocupă concret de aceste chestiuni. Voi face eu declaraţii, va face premierul declaraţii, va face ministrul Sănătăţii declaraţii, va face ministrul de Interne.
Pe partea economică unde se lucrează pe un pachet de repornire a economiei, ministrul Economiei va face aceste declaraţii.
Toate deciziile se vor lua în baza unor dovezi ştiinfiţice, medicale şi în baza rezultatelor din teritoriu.
În niciun caz, aceste măsuri nu vor fi anunţate de cineva care vrea să se profileze poate politic, poate în alt fel. Am avut un contraexemplu de cum nu de la un institut bine cotat. A apărut o documentaţie  care venea să explice ce trebuia făcut.
Aşa nu se poate! Nu poate fiecare institut, oricât ar fi de bine cotat să vină cu un plan propriu, să-l pună pe masă şi să spună că aşa se va întâmpla.
Repet, lucrurile se vor întâmpla aşa cum vor fi decide de autorităţi în baza dovezilor clare.
.
Este important să ştim că după 15 mai vom începe să implementăm măsuri de relaxare. Este la fel de important de ştiut că aceste măsuri vor fi graduale.
La început vor fi posibile iarăşi activităţi care prezintă un risc mic de contaminare cu acest virus.  Este o nevoie de o evaluare a medicilor, a specialiştilor, dar şi o evaluare economică fiindcă noi dorim să repornim economia României.
Este la fel de important să înţelegem acum după ce cât de cât am parcurs o etapă importantă din această epidemie, să înţelegem că relaxare înseamnă că autorităţile se vor implica mai puţin în viaţa fiecăruia şi atunci responsabilitatea revine mai mult decât până acum fiecăruia dintre dumnevoastră, dragi români.
Fiecare dintre noi va fi mai responsabil în privinţa chestiunilor care îl privesc direct. Fiecare dintre noi va trebui să aibă mai multă grijă de el şi de familia lui şi de cei apropiaţi.
Este încă prea devreme să relaxăm acum aceste măsuri. Ceea ce am detaliat se referă la perioada de după 15 mai când vom intra într-o nouă perioadă care dacă respectăm până atunci, cum am făcut-o şi până acum măsurile impuse de autorităţi, sigur va duce la o îmbunătăţire a traiului nostru, a fiecăruia.
Aceste măsuri vor fi luate de Guvernanţi împreună cu mine, vi le vom comunica şi împreună, dragi români, vom trece cu bine de această epidemie”.

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, la această şedinţă au participat prim-ministrul Ludovic Orban, ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, ministrul Apărării Naţionale, Nicolae Ciucă, ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Violeta Alexandru, ministrul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor, Lucian Bode, şi şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgentă, secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat.

Ultimile Stiri

Alte Stiri