First News

Klaus Iohannis anunță joi decizia privind candidatura pentru postul de secretar general al NATO. „Aceste chestiuni le voi prezenta prima dată în CSAT, după aceea și opiniei publice”

Președintele Klaus Iohannis a anunțat că va da joi un răspuns privind candidatura sa la postul de secretar general al NATO.

Întrebat de jurnalista TVR Ramona Avramescu dacă își menține candidatura la șefia NATO, în condițiile în care inclusiv Ungaria şi Slovacia, care până acum se opuneau, au anunțat că susțin candidatura lui Mark Rutte ca secretar general al NATO, președintele a răspuns că va vorbi despre acest subiect joi, după ședința CSAT.

Despre NATO – mai mult mâine. Aceste chestiuni le voi prezenta prima dată în CSAT, după aceea și opiniei publice, dar pot să vă asigur că mâine după-amiază veți fi integral lămuriți și putem să mergem mai departe. Considerați că acesta a fost un non-răspuns și o amânare, deci vă dau încă o jumătate de întrebare în plus după ce termin răspunsul„, a spus președintele Iohannis, la conferința de presă comună cu președintele Italiei, Sergio Mattarella.

Presa din Olanda a dat marți seara drept sigură informația că Rutte va conduce Alianța Nord-Atlantică, la câteva ore după ce acesta a obținut susținerea Ungariei și Slovaciei.

Bratislava a cerut ca viitorul șef NATO să promită că Alianța va apăra spațiul aerian slovac, după ce sistemele antiaeriene ale țării au fost transferate în străinătate.

La rândul său, premierul ungar Viktor Orban a anunțat, într-o postare pe reţeaua de socializare X, că Ungaria este pregătită să susţină candidatura premierului olandez Mark Rutte.

Asta, în condițiile în care Mark Rutte „a confirmat” că, dacă devine secretar general al NATO, Ungaria nu va fi obligată să participe la activităţile Alianţei Nord-Atlantice în Ucraina. „Având în vedere acest angajament, Ungaria este pregătită să-l susţină”, a precizat Orban, care a avut luni o discuţie la Bruxelles cu premierul interimar olandez.

În ceea ce privește alegerile prezidențiale, Iohannis a declarat că nu este importantă data alegerilor, dar este important ca românii să conștientizeze importanța alegerilor prezidențiale. Președintele trebuie ales de români, nu de partide, a subliniat Klaus Iohannis.

În conformitate cu legislația în vigoare, ele pot avea loc în septembrie, în octombrie sau în noiembrie, dacă se vrea altceva, trebuie schimbată legislația și cred că este prea târziu. Nu contează, după părerea mea, dacă au loc în septembrie, în octombrie sau în noiembrie. Ceea ce contează este opinia românilor, punctat șeful statului.

The post Klaus Iohannis anunță joi decizia privind candidatura pentru postul de secretar general al NATO. „Aceste chestiuni le voi prezenta prima dată în CSAT, după aceea și opiniei publice” appeared first on tvrinfo.ro.

  

Exit mobile version