Iuliu Maniu, omagiat la Academia Română. BNR lansează o monedă de aur, cu tema 150 de ani de la naşterea marelui om politic

Share

Sesiunea comemorativă “Iuliu Maniu, un patriot în slujba Ţării”, s-a desfăşurat, vineri, în Amfiteatrul “Ion Heliade Rădulescu” al Bibliotecii Academiei Române, istoricul Georgeta Filitti afirmând cu acest prilej că marele om de stat constituie “un exemplu pe care fiecare generaţie trebuie să-l cunoască”. De asemenea, Banca Naţională a României lansează în circuitul numismatic, începând de luni, 6 februarie, o monedă din aur cu tema 150 de ani de la naşterea lui Iuliu Maniu.

Dincolo de viaţa lui Iuliu Maniu, e vorba de un exemplu. Un exemplu care ne stă în faţă în permanenţă şi pe care cred că fiecare generaţie trebuie să-l cunoască, să-l aprofundeze, să cerceteze toate faţetele acestei personalităţi multilaterale. Şi mai e un lucru foarte important: trebuie, de fiecare dată, să ne întrebăm de ce. Sunt foarte mulţi oameni în istoria României care şi-au dăruit viaţa, care s-au dovedit a fi buni români, buni patrioţi şi pe urmă s-a întâmplat ceva, a fost un declic care le-a frânt dramatic, absolut dramatic existenţa, iar posteritatea n-a fost totdeauna corectă cu ei. Spunând lucrurile acestea mă gândesc în primul rând la Iuliu Maniu“, a spus Filitti, membru de onoare al Academiei Române, în cuvântul de deschidere.

Georgeta Filitti a elogiat “ţinuta morală lipsită de tranzacţii” a lui Iuliu Maniu, care trebuie să devină “model”.

Iuliu Maniu este, mai mult valoros în sine, o dată în plus, este ca reper, ca model. Pentru că se întâmplă ceva îngrozitor în istoria noastră. Avem această capacitate nefericită de a ne distruge, de a ne demola valorile. Acelaşi lucru s-a întâmplat cu el, pentru că e declarat duşman al poporului şi termină penibil în închisoarea de la Sighet. Ne-am fi aşteptat ca după 1989 lucrurile puţin să se redreseze. S-au redresat în sensul că cei care l-au condamnat ca ziarişti, ca purtători de cuvânt ai noii puteri în România să se transforme în mari guru ai societăţii româneşti încât imaginea lui Iuliu Maniu aş zice că îşi revine greu. Îşi revine anevoie şi pori de câte ori avem prilejul să citim ceva despre el cred că este o şansă“, a mai spus istoricul.

Directorul Bibliotecii Naţionale a României, Adrian Cioroianu, a prezentat o serie de documente care întregesc personalitatea lui Iuliu Maniu ca prim ministru, ori ca partener politic al lui Alexandru Vaida Voievod, care se regăsesc în colecţii din cadrul instituţiei pe care o conduce, precum Colecţia Saint-Georges, “foarte puţin accesate” de generaţiile contemporane de cercetători.

Indubitabil, unul dintre cei mai mari oameni politici ai secolului trecut, înnobilat prin moartea sa în contextul cunoscut, Iuliu Maniu a fost, în egală măsură, un personaj suficient de complex încât să-i găsim ‘orele astrale’, dar şi, poate, momentele mai puţin inspirate. Politica fiind totdeauna o cursă pe termen lung, sfârşitul, repet, nobil, e pus, inevitabil, în balanţă de întreaga carieră precedentă. Bunăoară eu consider, ca să fiu foarte direct, că unul dintre cele mai neinspirate momente ale îndelungatei sale cariere politice, (…) a fost cel legat de Încoronarea de la Alba Iulia, cel legat de Constituţia din 1923 şi, în linii mari, legat de imposibilitatea sa de a se insera într-un peisaj politic bucureştean după Primul Război Mondial“, a arătat Cioroianu.

În cadrul evenimentului, organizat de Institutul Naţional pentru Studiul Totalitarismului al Academiei Române, personalitatea lui Iuliu Maniu, om politic, membru de onoare al Academiei Române, a fost elogiată de directorul Institutului Naţional pentru Studiul Totalitarismului, Florin Abraham, care a susţinut conferinţa “Iuliu Maniu şi Marile Puteri” şi de preşedintele Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii,Constantin Buchet, care a prezentat comunicarea “Iuliu Maniu în dosarele poliţiei politice”.

Iuliu Maniu, înmormântat într-un cimitir al săracilor

Un portret moral al lui Iuliu Maniu a făcut Episcopul de Bucureşti al Bisericii Române Unite cu Roma, Mihai Frăţilă, în conferinţa “Iuliu Maniu şi morala patriotismului”, iar Cristina Popescu, Director general al Romfilatelia, a lansat produsul filatelic “Iuliu Maniu, 150 de ani de la naştere”.

Recunoscut drept unul dintre reperele morale şi politice ale României, Iuliu Maniu (n. 8 ianuarie 1873 – d. 5 februarie 1953) a avut un rol însemnat în realizarea Marii Uniri, ulterior pentru modernizarea şi democratizarea statului român. La 80 de ani, în 5 februarie 1953, cel denumit şi “Sfinxul de la Bădăcin”, a decedat în penitenciarul Sighet, fiind lăsat să moară de regimul comunist prin înfometare şi lipsirea de îngrijire medicală. Înmormântat în secret în Cimitirul săracilor din Sighet, rămăşiţele marelui om de stat nu au fost descoperite şi identificate cu certitudine până în prezent.

Banca Naţională a României lansează în circuitul numismatic, începând de luni, 6 februarie, o monedă din aur cu tema 150 de ani de la naşterea lui Iuliu Maniu.

Potrivit unui comunicat al BNR, aversul monedei prezintă palatul Adunării Deputaţilor din Bucureşti în perioada interbelică, inscripţia “ROMANIA”, în arc de cerc, anul de emisiune “2023”, stema României şi valoarea nominală “500 LEI”.

Reversul monedei prezintă portretul, numele şi semnătura lui Iuliu Maniu şi anii între care a trăit acesta “1873” şi “1953”.

Monedele din aur vor fi ambalate în capsule de metacrilat transparent şi vor fi însoţite de broşuri de prezentare şi certificate de autenticitate, redactate în limbile română, engleză şi franceză. Pe certificatele de autenticitate se găsesc semnăturile guvernatorului BNR şi casierului central.

Tirajul maxim pentru moneda din aur este de 1.000 piese.

Potrivit BNR, preţul de vânzare pentru moneda din aur este de 14.500 lei, exclusiv TVA, inclusiv broşura de prezentare şi certificatul de autenticitate.

Monedele din aur cu tema 150 de ani de la naşterea lui Iuliu Maniu au putere circulatorie pe teritoriul României.

Lansarea în circuitul numismatic a acestor monede se realizează prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Constanţa, Dolj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.

Ultimile Stiri

Alte Stiri