First News

Istoricul Boris Akunin: Războiul din Ucraina se va încheia cu „opțiunea coreeană”. Putin, o combinație de Stalin, Brejnev și Dinastia Romanov

În timp ce regimul lui Vladimir Putin este ocupat să-l eticheteze pe autorul de bestseller Boris Akunin drept terorist și extremist, să-l urmărească penal și să-l pună pe lista celor căutați, el continuă să scrie. Cel de-al zecelea volum al cărții lui Akunin „O istorie a statului rus”, care acoperă perioada cuprinsă între 1917 și 1953, nu a putut fi tipărit în Rusia.

Boris Akunin a discutat cu The Insider despre ceea ce îl face pe Putin diferit de Stalin și despre cum s-ar putea încheia invazia rusă din Ucraina.

The Insider: În cartea dumneavoastră, menționați modelul de statalitate al „Hoardei de Aur”, care a fost reînviat, fiind considerat cea mai eficientă metodă de a controla un spațiu vast și eterogen. Totuși, de ce instinctul de control se reproduce? Și de ce teritoriul Imperiului Rus a fost afectat de acest caz particular de „disc stricat”?

Boris Akunin: Aceasta este o structură de guvernare foarte rezistentă și, într-un fel, foarte logică. Orice încercare istorică de a o schimba a dus invariabil la o criză, motiv pentru care a fost întotdeauna restabilită, în cele din urmă. Cel mai recent s-a întâmplat după haosul din anii 1990, chiar sub ochii noștri.

Chestia este că acest sistem nu trebuie restabilit, trebuie desființat complet. Statul trebuie să devină o federație reală, nu una nominală. Sau chiar o confederație. Până când nu se va întâmpla acest lucru, varianta rusă a „Casei pe care Jack a construit-o” va continua la nesfârșit.

The Insider: Scrieți despre un „arbore al posibilităților”, o traiectorie bifurcată de-a lungul căreia evoluează istoria. Au existat astfel de bifurcații în Rusia post-sovietică?

Boris Akunin: Cu siguranță. Pot să vă dau două exemple: anul 1994, când Rusia s-a confruntat cu o dilemă: să lase Cecenia în pace sau să trimită trupe acolo. Odată aleasă a doua cale, mecanismul de restaurare a imperiului a fost pus în mișcare, provocând inevitabila oprimare a libertăților. În 1999, o alegere similară a fost făcută atunci când Rusia a lansat un alt război cecen și a instalat un securist ca succesor [al președintelui Elțîn]. Această schimbare este motivul pentru care nu împărtășesc nostalgia liberală populară față de Boris Elțîn. Ambele opțiuni sunt opera sa.

The Insider: În opinia dumneavoastră, în 1917, Rusia s-a confruntat cu o alegere între dictatura de stânga și cea de dreapta. Este corect să presupunem că Rusia a ales atunci un viraj la stânga și a ales acum un viraj la dreapta?

Boris Akunin: Întreaga perioadă de guvernare a lui Putin nu este o cotitură, ci o întoarcere treptată la modelul primitiv de stat care nu poate avea federație, separare a puterilor, presă liberă și instanțe independente. Ne-am întors înapoi, spre anul 1985. Tot ce le-a mai rămas de făcut este să readucă republicile sovietice în matcă, și deja lucrează la asta. Oricât de neglijent a fost acest efort, ei sunt necruțători.

The Insider: Totuși, putem considera Rusia lui Putin drept o continuare a Rusiei lui Lenin?

Boris Akunin: Nu a lui Lenin, asta e sigur. Lenin nu a vrut să restaureze imperiul, el a vrut să declanșeze o revoluție globală. Putin continuă nu numai cursul lui Brejnev și al lui Stalin, ci și pe cel al Casei Romanov. Încă o dată, triada „Ortodoxie, autocrație, naționalitate” și „a treia Romă” – bastionul global al valorilor reacționare și conservatoare – revin în forță.

The Insider: Unii s-au referit atât la Stalin, cât și la Putin ca fiind „oameni mediocri, mici”. Cât de justificată este această perspectivă?

Boris Akunin: Nu cred că Stalin și Putin sunt mediocri. Oricât de mult i-aș detesta, amândoi sunt politicieni extrem de talentați. Se aseamănă prin ambițiile lor megalomane și prin ușurința cu care dispun de oameni (deși Putin nu are nimic împotriva lui Stalin în această privință nici acum). Cu toate acestea, cei doi au o diferență profundă ca guvernanți, pe care o dezvolt în cartea mea. Stalin era bun la strategie și slab la tactică. Adică, era capabil să conceapă obiective mărețe (inclusiv cele criminale), dar adesea se împiedica în încercarea de-a le atinge, provocând pierderi imense națiunii. Prin contrast, Putin este un tactician priceput, dar obiectivele strategice pe care le urmărește fie se autosabotează, fie sunt complet inaccesibile. El nu va deveni niciodată un lider politic de importanță globală sau conducătorul unei superputeri. Tot ceea ce Putin poate spera să obțină este să devină partenerul minor al Chinei, în loc să ocupe o poziție similară în raport cu Occidentul.

The Insider: Cum se va încheia războiul?

Boris Akunin: În acest moment, „opțiunea coreeană” pare cea mai probabilă: nu pace, ci un acord temporar de încetare a focului cu o linie de demarcație și amenințarea permanentă a unui nou conflict armat. Va fi foarte rău. Pentru toți cei implicați.

The post Istoricul Boris Akunin: Războiul din Ucraina se va încheia cu „opțiunea coreeană”. Putin, o combinație de Stalin, Brejnev și Dinastia Romanov appeared first on tvrinfo.ro.

  

Exit mobile version