Hackerii se îmbogăţesc, iar victimele lor sărăcesc. Totul cu un singur click. Hoţiile din spaţiul virtual se înmulţesc pe zi ce trece, iar reţelele se întind în mai multe ţări şi chiar pe alte continente. Ceea ce face tot mai dificilă prinderea infractorilor. Odată cu avansul tehnologiei, aceştia şi-au perfecţionat metodele de fraudare şi furturile. Şi au pus inteligenţa artificială în slujba lor.
Infractorii cibernetici nu iartă pe nimeni. Mizează pe naivitatea și neatenția oamenilor și cu gândul la câștiguri mari și rapide inventează permanent noi metode de înșelăciune. În același timp și plângerile depuse de victime se înmulțesc. Din 2022 până acum numărul reclamațiilor care vizează atacuri ale hackerilor a crescut de 5 ori. Zilnic, se înregistrează în medie 4 sesizări, spun surse judiciare.
Subinsp. Denisa Popescu, serviciul Prevenire, Poliţia Capitalei: Infractorii crează conținut prin care creează anunțuri de investiții în acțiuni care promit venituri foarte mari, într-un timp foarte scurt. Victimele atrase de oferte accesează link-uri și intră în contact cu infractorii, în special prin intermediul unor aplicații.
Dialogurile sunt atractive și liniștitoare pentru victimele care își doresc să creadă că mesajele sunt reale, așa că urmează pașii indicați de cei care pretind că sunt funcționari bancari sau angajați ai unor firme. Mai nou, și mesajele trimise din alte țări sunt scrise corect în limba română.
Dan Cîmpean, director general DNSC: Datorită inteligenței artificiale, mesajele sunt aproape perfecte și sunt foarte la zi. Sunt foarte bine țintite, sunt apetisante, pentru noi ca utilizatori. Au trecut de la simplele emailuri sau mesaje de phishing la scamm-uri și fraude mult mai elaborate, prin care impersonează echipe tehnice de platforme social media, prin care promovează concursuri de toate felurile.
Majoritatea celor depun plângeri sunt persoane în vârstă, insuficient familiarizate cu utlizarea site-urilor și platformelor din spațiul virtual, spun experții. Aceștia explică și cum fac rost infractorii de instrumentele necesare dezvoltării capcanelor informatice.
Silviu Stahie, expert securitate cibernetică: De multe ori sunt persoane terțe, grupări terțe care cumpără infrastructură de pe piața neagră. Cumpără ransomware, liste de companii, cumpără tot ce au nevoie, infectează… și o parte din câștiguri le împart cu dezvoltatorii originali ai infrastructurii respective.
Polițiști bucureșteni au rezolvat anul trecut multe cazuri cu prejudicii foarte mari, de la zeci de mii de lei până la jumătate de milion de lei, în funcție de numărul persoanelor înşelate.
The post Inteligența Artificială, folosită fără scrupule de hoții cibernetici. Metode utilizate în mediul virtual appeared first on tvrinfo.ro.