Început de primăvară în casa Anei Aslan, medicul și savantul care și-a dedicat viața tinereții

Share

Casa Memorială Ana Aslan din Brăila a găzduit sâmbătă evenimentul cu tema „Tinerețe fără bătrânețe”, organizat de Asociația Patronat „Planta Romanica”. În cadrul evenimentului, au avut intervenții Speranța Prada, președintele Fundației Ana Aslan, Doinița Ciocan, viceprimar Brăila, Elena Ilie – fost muzeograf șef la secția Artă din muzeul brăilean, Costin Scurtu, directorul Muzeului Militar Național “Regele Ferdinand I” Constanța, Costin Croitoru – manager Muzeul Brăilei “Carol I”.

E un eveniment special, vorbim nu numai despre Ana Aslan, ci și despre istoria femeilor care au făcut ceva în această țară”, a afirmat Anca Daniela Raiciu, președintele Asociației Planta Romanica, moderatoarea evenimentului.

Asociatia Patronat Planta Romanica reunește 24 de firme importante din domeniul plantelor medicinale și aromatice dar și al suplimentelor alimentare și care militează pentru utilizarea terapiilor complementare în mod științific.

Gazda evenimentului a fost Fundația Ana Aslan, organizație care administrează casa unde s-a născut celebra savantă.

Suntem copiii spirituali ai profesoarei Ana Aslan”, a declarat Farm. Dr. Speranța Prada, mărturisind că numele profesoarei a reprezentat o carte de vizită care i-a deschis multe uşi de-a lungul întregii sale cariere:  „Toți cei care am lucrat cu profesoara recunoaştem că, atunci când pe cartea noastră de vizită scrie Ana Aslan, avem nişte uşi deschise. Am stat cu prinţi la masă, cu preşedinţi. Eu zic că fiecare am fi fost un anonim în profesia noastră, dacă nu am fi făcut parte din echipa Anei Aslan, o personalitate de dimensiune mondială”.

Obiectivul principal al Fundației Ana Aslan este promovarea terapiei, a numelui profesoarei în medicina din România și din lumea întreagă, ca pionier în geriatria mondială.

Speranța Prada, intervievată de Gina Bahor, de la Radio Actualități

Suntem nevoiți să restricționăm accesul vizitatorilor și să restrângem activitatea Casei Memoriale Ana Aslan doar pentru evenimente. Casa necesită lucrări de siguranță, care nu ne-au fost însă aprobate de Direcția Județeană pentru Cultură”,  a mai spus Speranța Prada.

Publicul, prezent la Casa Memorală Ana Aslan, a asistat la un moment de reconstituire istorică, susținut de  Asociația Culturală “Tomis” din Galați.

Speranța Prada, Fundația Ana Aslan, Cerasela Maria Măciucă, ADIV și reprezentanții Asociației Tomis
Costin Scurtu, directorul Muzeului Militar Național “Regele Ferdinand I” Constanța

Casa din Brăila în care s-a născut Ana Aslan a devenit casă memorială în toamna anului 2022.

Ana Aslan nu a deţinut nicio proprietate în decursul vieţii, a locuit în Brăila până la vârsta de 13 ani, când a murit tatăl său, moment în care mama sa a luat hotărârea de a se muta la Bucureşti împreună cu cei patru copii pe care îi avea, doi băieţi şi două fete, Ana fiind cea mai mică.

Ana Aslan a vorbit despre casa din Brăila într-un interviu acordat lui Valentin Lipatti, fratele pianistului Dinu Lipatti, ambasador al României în Elveţia la acea vreme şi prieten cu profesoara, interviu tradus din limba franceză de Theodora Bărbulescu şi apărut în cartea ”De vorbă cu Ana Aslan”, Editura Curtea Veche, 2018: „Îmi plăcea mult casa noastră spaţioasă şi liniştită. Îmi plăcea pentru camerele ei mari şi înalte; dacă îmi aduc bine aminte, erau vreo douăsprezece. La parter, printr-un mic vestibul, se intra în altul mai mare, unde era un fel de şemineu. Iarna se încălzea cu lemne şi cu cărbuni. Urma un mic salon în care se găsea pianul, salonul mare, apoi camera turcească cu sofalele sale moi şi narghileaua tradiţională – asta era camera de primire; în sfârşit, o cameră mare care era sufrageria, apoi alte patru dormitoare ale noastre. Eu dormeam cu mama. La etaj locuiau bunicul meu matern şi câteva rude, printre care o mătuşă bătrână, puţin nevropată, al cărei nume îmi plăcea mult, căci se chema Nenufara”.

În casa în care s-a născut Ana Aslan a mai locuit un nume de referinţă al Brăilei, Constantin C. Hepites (1804 – 1890), autorul primului manual de farmacie din ţară.

Casa are 172 de ani şi necesită reparații de consolidare și restaurare.

Ana Aslan s-a născut la Brăila, pe 1 ianuarie 1897, fiind cel mai mic dintre cei patru copii ai Sofiei Aslan şi ai lui Mărgărit Aslan, ambii intelectuali de origine armeană.

Ana Aslan a fost o vizionară, a prevăzut impactul pe care vârsta a treia îl va avea asupra evoluţiei şi structurii demografice. A fondat primul institut de geriatrie din lume și este autoarea celebrului gerovital.

La 1 martie 1974, a devenit membru titular al Academiei Române. A fost distinsă cu ”Merrito della Repubblica” (Italia), cu Ordinul ”Palmes Academiques” (1974), cu medalia Institutului de Ştiinţe Medicale din New Delhi (1981), cu medalia de aur a Universităţii ”Jan Komensky” din Praga (1980), cu medalia de aur a Societăţii de Gerontologie ”J.E. Purkyne” din Praga (1981), cu premiul şi medalia ”Leon Bernard” decernate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (1982), cu Premiul ”Marie Curie” al Academiei Mediceea din Italia (1984).

Ana Aslan a murit la vârsta de 91 de ani, în anul 1988.

Ultimile Stiri

Alte Stiri