În București, sunt peste 450 de imobile școlare cu risc seismic

Share

Un număr de 456 de clădiri școlare din Capitală prezintă un risc seismic evaluat în grade de I până la IV, arată datele obținute de Edupedu.ro, în contextul în care autoritățile din Guvern și Ministerul Educației se rezumaseră la a publica o listă cu doar 15 clădiri în care se desfășoară activității cu elevii și care sunt încadrate în categoria de risc seismic I.

„Urmare a actualizării în Sistemul Informatic Integrat al Învățământului din România, de către unitățile de învățământ, a situației clădirilor aflate în risc seismic 1, a rezultat faptul că 39 de clădiri aparținând unităților de învățământ sunt încadrate în categoria de risc seismic I. Dintre acestea, 21 sunt clădiri în care se desfășoară, în prezent, activități școlare, 15 având destinația săli de clasă sau laboratoare, restul având alte destinații (cămin, sală de sport, alte destinații)”, declara premierul Nicolae Ciucă, pe 21 februarie, conform transcriptului transmis de Guvern.

Datele obținute de Edupedu.ro arată că Ministerul Educației a solicitat actualizarea gradului de risc seismic pentru 1.318 de clădiri școlare din Capitală.

Lista cuprinde școli, grădinițe, palate sau cluburi ale copiilor, săli de sport și alte clădiri de acest gen, iar 862 dintre ele, reprezentând o pondere de 65%, sunt neevaluate sau neîncadrate în categoriile de risc seimisc, arată datele consultate de Edupedu.ro.

În plus, unele dintre unitățile de învățământ clasificate în categoria „neîncadrată” susțin că au fost expertizate tehnic în 2022 și că nu au primit nici până acum rezultatul expertizei. În această situație sunt două grădinițe din Sectorul 6.

În Capitală, 11 clădiri de la opt unități de învățământ sunt încadrate în categoria risc seismic I, ceea ce înseamnă risc de prăbușire la un cutremur mare.

Primăriile din România sunt obligate administrativ să pună la dispoziția publicului situația clădirilor civile expertizate, încadrate în categoriile de risc seismic, dar, chiar și așa, autoritățile de la Ministerul Educației sau inspectoratele școlare județene nu publică această listă, susține Edupedu.ro.

Ultimile Stiri

Alte Stiri