First News

„I-au tăiat dinții soțului meu. El țipa de durere”. Poveşti de groază din Herson

Armata rusă a cucerit Herson la începutul primăverii trecute. După ce orașul a fost eliberat, Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a descoperit camere de tortură și sute de morminte răspândite în oraș.

Localnicii din Herson au povestit pentru The Insider cum militarii ruși au răpit și torturat oameni în subsoluri, au furat mașini, au jefuit case și i-au forțat să lucreze pentru autoritățile de ocupație, amenințându-i cu moartea.

Olga Kuț: „Anchetatorul îmi ținea morală în timp ce bărbații din celula vecină urlau de durere
Am trăit toată viața în Kherson și am lucrat cu copiii – i-am învățat să cânte la instrumente muzicale. Cu o zi înainte de invazie, eram pe cale să mergem la muncă după carantina [Covid-19]. Am simțit că viața normală revenea. Dar dimineața, un prieten apropiat m-a sunat și mi-a spus că începuse războiul. Înainte de asta, nimeni nu știa ce sunt Grad [lansatoare multiple de rachete BM-21] sau rachete. Abia când armata rusă a intrat în oraș am început să realizăm puțin câte puțin grozăvia care se petrecea în jurul nostru.

În Herson sunt mulți oameni de naționalități diferite: ucraineni, ruși, evrei și armeni. Războiul ne-a ajutat să înțelegem că Ucraina este casa noastră, am devenit cu toții una. Oamenii au început să iasă în mitinguri în masă, iar militarii ruși nu înțelegeau de ce nu erau întâmpinați cu bucurie. Protestele au continuat pe tot parcursul lunilor martie și aprilie – am încercat să demonstrăm că nu erau bineveniți, că nimeni nu le ceruse să vină aici.

Mai aproape de vară, ocupanții au început să ne îndoctrineze cu opiniile lor și să remodeleze lucrurile în felul lor. În luna mai, am început să aud povești de la persoane pe care le cunoșteam și care au văzut bărbați care erau scoși din autobuze, bătuți și duși în locuri neidentificate. La început, nimeni nu s-a atins de oamenii obișnuiți: soldații mergeau prin oraș și efectuau percheziții conform listelor lor. Erau mai interesați de politicieni, voluntari și foști ofițeri de poliție.

Pe măsură ce se apropia „referendumul”, situația s-a înrăutățit: ocupanții au început să instaleze baraje rutiere și să verifice telefoanele oamenilor pe străzi. Când găseau ceva suspect, îi luau pentru interogatoriu, ceea ce, în cele mai multe cazuri, însemna bătăi și tortură în subsoluri. La sfârșitul verii a început vânătoarea de activiști, iar eu mi-am dat seama că, în calitate de blogger, mă aflam în zona de pericol.

Am început un TikTok, unde am căutat sprijin moral din partea altor ucraineni. La acea vreme, în țară era o situație dificilă. Locuitorii din Herson au început să creadă că toată lumea a uitat de ei – ocupanții continuau să facă presiuni, iar autoritățile ucrainene păreau să nu facă nimic. Realizând videoclipuri pe TikTok, am încercat nu numai să arăt întregii Ucraine că Herson lupta pentru libertate, ci și să le demonstrez celor care mă urmăreau că nu eram singuri. Am început să realizez transmisiuni live și am câștigat o audiență semnificativă, dar acest lucru a atras atenția autorităților de ocupație.

În ajunul Zilei Independenței [Ucrainei], pe 24 august, școala m-a sunat și mi-a propus să mă întorc la lucru sub auspiciile rușilor. Am refuzat categoric, iar câteva zile mai târziu, 15 persoane cu mitraliere au dat buzna în casa noastră și ne-au luat. Am petrecut zece zile într-un subsol. Soțul meu a petrecut două luni acolo.

În tot acest timp am fost ținuți în celule opuse. Am aflat că și Elena Naumova, o altă bloggeriță celebră din Herson, a fost deținută în același loc. Nu mai erau alte fete acolo în afară de noi – Elena și cu mine am fost primele pe care le-au luat.

Când ne-au adus înăuntru, m-au supus imediat unui interogatoriu – m-au întrebat cine sunt, de unde sunt, cum am devenit o patriotă atât de înfocată. În acel moment, soțul meu era bătut într-o celulă din apropiere. Tratau bărbații cu o duritate deosebită. Am auzit țipetele inumane ale soțului meu, care se amestecau cu țipetele celorlalți bărbați – țipau de durere. Mă tot moralizau și apoi m-au trimis „să mă gândesc” într-o celulă umedă și rece, cu beton gol, două scaune și pereți zdrențăroși.

Au fost instalate camere de luat vederi în fiecare încăpere și ne-au filmat 24 de ore pe zi. Puteam să tragem un pui de somn scurt doar atunci când plecau – adică după ora două dimineața.

Dacă intra cineva din armată, trebuia să-mi pun imediat o pungă pe cap și să nu o mai dau jos. Uneori intrau prin efracție și mă loveau imediat la cap și mâini. Mă loveau cu tot ce găseau – bastoane de poliție, sticle. Pur și simplu mă loveau și plecau. Odată am îndrăznit să întreb de ce făceau asta, iar răspunsul a fost simplu: pentru că sunt ucraineancă și pentru că noi toți hărțuim populația vorbitoare de limbă rusă din Herson. 70% dintre oamenii din orașul nostru vorbesc rusă, iar dacă vă uitați la familia mea – mama mea este rusoaică – nu am simțit niciodată nicio discriminare. Dar a fost inutil să încerc să dovedesc ceva: nu au auzit și nu au înțeles nimic. Poate că erau geloși pentru că vedeau că sunt destul de fericită: am o familie, prieteni apropiați și o persoană iubită care și-a asumat toată vina pentru ca nimeni să nu se atingă de mine.

Am fost mai norocoasă decât soțul meu: nu am fost electrocutată. Din păcate, soțul meu a fost electrocutat, i-au tăiat dinții și a avut coastele fracturate din cauza bătăilor frecvente. L-am văzut pierzându-și cunoștința, iar soldații au fost nevoiți, la propriu, să îi târască trupul în celulă. Puteau să-l lase acolo timp de patru zile sau o săptămână, fără mâncare sau apă. În prima lună a fost traumatizat doar fizic, iar când soțul meu abia mai trăia, au început să-l zdrobească mental. I-au spus că nu sunt un blogger, ci un agent, că lucrez pentru SBU și că Kievul mi-a scris un scenariu.

A doua zi mi-am dat seama că trebuie să merg la baie. Am auzit pe cineva care se plimba prin fața ușii – tot timpul erau aduși și scoși oameni noi, iar în cameră era mereu cineva de serviciu. Am bătut la ușă și am spus că trebuie să merg la toaletă, la care mi s-a spus: „Ești un gunoi ucrainean și nu meriți asta! Murdărește-te ca un animal”. A trebuit să-mi fac nevoile într-un colț al celulei. Atunci mi-au dat măcar o găleată. Poate că am fost doar norocoasă, deoarece gardienii de serviciu se roteau – unii erau mai duri, iar alții mai amabili.

Exit mobile version