Grevă de avertisment în unitățile sanitare publice

Share

Membrii sindicatelor afiliate Federaţiei „Solidaritatea Sanitară” din peste 300 de spitale vor participa miercuri între orele 12,00 – 13,00 la o grevă de avertisment, principalele nemulţumiri fiind legate de majorările salariale „insuficiente” oferite de Guvern, dar şi de faptul că nu au fost majorate veniturile pentru ture şi gărzi.

„Astăzi, începând cu ora 12,00, timp de o oră, se va desfăşura greva de avertisment, la care vor participa membri sindicatelor ‘Solidaritatea Sanitară’. Sunt mai bine de 300 de spitale unde sindicatele noastre componente au membri. Este un protest care precede protestul cel mai radical, respectiv declanşarea grevei generale. Protestul presupune întreruperea lucrului. Salariaţii vor ieşi în curtea spitalelor. Nemulţumirea derivă din modalitatea în care Guvernul a înţeles să ofere majorări salariale sistemului de sănătate. Sunt, în primul rând, insuficiente din perspectiva inflaţiei, ele nu acoperă inflaţia pe ultimii doi ani. În al doilea rând, aceste majorări privesc doar o anumită componentă a veniturilor salariale şi anume salariul de bază. Toate celelalte componente rămân îngheţate la nivelul anului 2018”, a declarat miercuri, vicepreşedintele Federaţiei „Solidaritatea Sanitară” Gabriel Predică, potrivit Agerpres.

Potrivit acestuia, majorările salariale propuse de Guvern nu acoperă rata inflaţiei.

„Se continuă cu această bulversare a sistemului de salarizare, care va avea ca efect, spre exemplu, din perspectiva asigurării continuităţii actului medical. Un astfel de sistem va avea ca efect refuzul salariaţilor de a lucra în ture, respectiv în gărzi. Spre exemplu, odată cu luna iunie, când va fi ultima tranşă de majorare a salariului de bază din acest an, garda suplimentară sau tura în cazul asistentelor şi infirmierelor va fi plătită undeva în jurul a 7%. Atât va primi o asistentă, infirmieră, brancardier, oricare salariat care lucrează într-un astfel de sistem în ture va primi undeva în jur de 7%. Evident că este total demotivant”, a susţinut liderul sindical.

El a spus că, în cazul gărzilor medicilor, acestea rămân în continuare plătite la tariful din luna ianuarie 2018.

Predică a amintit că la finalul lunii aprilie se va întruni Consiliul de coordonare al Federaţiei „Solidaritatea Sanitară”, care va decide dacă se va declanşa greva generală, lucru care la acest moment este „destul de probabil”.

„La sfârşitul lunii aprilie, între 25 şi 28 aprilie, se va întruni Consiliul de coordonare al federaţiei, care este organul de conducere colectiv care decide vizavi de declanşarea grevei generale în sistem. În acest moment, aşa cum au decis colegii noştri vizavi de greva de avertisment, este destul de probabil. Decizia vizavi de greva generală va fi aceeaşi. Este ceea ce vă pot spune în acest moment. Vom vedea la finalul lunii aprilie”, a afirmat Gabriel Predică.

Aceștia solicită creșterea veniturilor salariale reale, recompensă echitabilă pentru participarea la asigurare continuității serviciilor medicale și eliminarea inechităților salariale. Pe durata grevei de avertisment va fi asigurată cel puțin o treime din activitatea normală, iar serviciile de urgență nu vor fi afectate, a precizat, într-un comunicat, Federația Solidaritatea Sanitară.

The post Grevă de avertisment în unitățile sanitare publice appeared first on tvrinfo.ro.

  

Ultimile Stiri

Alte Stiri