Cateva consideratii privind Agenția Națională Antidrog!

O institutie fundamentala pentru societate lasata in deriva.
In pofida faptului ca aparent societatea civila pare ostila Agentiei in realitate ostilitatea se refera la Parlamentul Romaniei, Guvernul României, respectiv Ministerul Afacerilor Interne, Romania.

Nu credem ca exista o institutie mai haituita decat ANA de catre autoritatile decidente. Fie din motive strict de razbunari politice intre persoane a fost transformata din Agentie Nationala in serviciu in cadrul IGPR, fie readusa ca urmare presiunii societatii civile inapoi la MAI dar ca o simpla Directie si nu Agentie. In ultimii 4 ani s-au perindat peste 8 directori interimari (cu aproximatie) la comanda ANA, multi dintre domniile lor neavand nici-o tangenta cu ideea de prevenire, evaluare, consiliere si poate nu ar fi fost deranjant nici asta daca erau macar buni manageri. Documentele strategice privind politicile nationale antidrog, Guvernul Romaniei le adopta de peste 15 ani cu minim 2 ani intarziere fata de precedentele, daca ar fi sa calculam corect cati ani a aplicat Romania Strategia Europeana Antidrog de la momentul 2005, am discuta despre jumatate dintre ani pentru a nu mai vorbi ca functionarimea din MAI a facut tot posibilul ca Agenția Națională Antidrog sa fie subfinantata drastic iar conducerile sa o transforme intr-un cimitir al elefantilor ( expresia apartine tocmai unor cadre MAI).

Clar ca ANA nu are ce cauta la un minister de forta precum internele. ANA are ca si rol prevenirea, consilierea, evaluarea. Agentia trebuie sa functioneze fie in coordonarea premierului prin Secretariatul General al Guvernului – SGG fie a Parlamentului ca si Agentie de sine statatoare, generatoare de politici publice nationale, regionale si locale cu implicarea autoritatilor administratiei publice centrale si locale si cu sprijinul societatii civile.

Societatea civila din Romania a facut un lobby puternic la nivelul European Commission ce chiar isi ofera sprijinul pentru Guvernul României daca nu poate gestiona conceptul, ne-am asteptat din partea liderilor coalitiei Marcel Ciolacu, Nicolae Ionel Ciucă, Kelemen Hunor sa fie ingrijorati de rapoartele European Monitoring Centre for Drugs and Drug Addiction (EMCDDA) – 10.6 % consumatori de droguri in 2019 de la 1,7 % in 2007. 16.7 % consumatori segmentul de varsta 14-35 ani. Raportat la cifre nete excluzand chiar si cei peste 4 milioane de romani plecati tot ajungem la 800.000 consumatori.
Ce au facut Guvernele? Din pacate nimic si se comporta cu societatea civila de parca este traficantul de droguri si nu retelele de criminalitate organizata. Impardonabil putem face speculatii dar nu asta este rolul societatii civile.
Tristetea este ca parintii sunt disperati, ingrijorati si privesc cu mare temere expansiunea traficului de droguri din scoli, de pe langa scoli.

De ce este antidrogul in deriva? Simplu! Prea multe „moase la un singur copil”. Din acest motiv trebuie o Agentiei Nationala Antidrog de sine statatoare. Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalității de Șanse, Ministerul Sportului, autoritatile administratiei publice centrale si locale au responsabilitati in domeniu. Si? Daca nu au aparat de specialitate ce se rezolva? Prevenirea costa, tratamentul la fel, evaluarea in aceiasi masura. ANA are un buget de directie ( cativa arginti), ministerele responsabile cu implementarea Strategiei alte prioritati, cine mai face prevenire? Cu ce?
Este tarziu, dar poate fi fatidic de tarziu curand!

Presedinte Federatia Antidrog – Lazar Gigel

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here