First News

Generalul Sir Patrick Sanders, despre probabilitatea unui război mondial: Rusia, China și Iranul sunt mai periculoase decât naziștii în 1939

Rusia, China și Iranul sunt „noile puteri ale Axei” și sunt chiar mai periculoase decât naziștii în 1939, afirmă generalul britanic Sir Patrick Sanders într-un interviu de final de carieră oferit cotidianului The Times.

Șeful demisionar al armatei a făcut apel la Marea Britanie și la NATO să înțeleagă că ne aflăm în fața unei amenințări reale de conflict mondial în următorii cinci ani.

Generalul Sir Patrick Sanders, fostul șef al Statului Major General britanic, insistă asupra faptului că alianța ar putea avea la dispoziție doar până la sfârșitul deceniului pentru a se reînarma substanțial și pentru a se apăra de un atac rusesc pe propriul teritoriu.

Sanders a numit Rusia, China și Iranul „noile puteri ale Axei”, adăugând că acestea reprezintă o provocare mai mare decât alianța nazistă din 1939, deoarece „sunt mai interdependente și mai aliniate decât au fost inițial puterile Axei”.

Acest lucru face ca lumea să se confrunte cu „un moment la fel de periculos ca după 1945”.

Generalul a spus: „Cele mai multe estimări vă vor spune că mai avem între cinci și zece ani până când Rusia se va recapitaliza și regrupa și va fi capabilă să reprezinte un fel de amenințare ca înainte de războiul din Ucraina”.

Putin ar putea ordona până atunci operațiuni care sunt „chiar sub nivelul de conflict” sau „să preia unele teritorii în mod oportunist”, a adăugat el.

„Dacă luăm măsurile corecte acum, dacă abordăm amenințările și lacunele pe care le avem în capacitatea noastră, dacă ne modernizăm forțele armate, dacă facem societatea și Regatul Unit mai rezistente la șoc, așa vom preveni. Dacă facem acest lucru, probabilitatea este scăzută. Dacă nu o facem, crește probabilitatea și încurajează Rusia, China și Iranul.”

Un război fierbinte cu Rusia și noii săi aliați nu este inevitabil, insistă el, dar este mai probabil dacă Regatul Unit și NATO nu se reînarmează în mod semnificativ, a declarat el pentru The Times.

Potrivit evaluării lui Sanders, forțele armate ale Regatului Unit nu mai sunt suficient de puternice pentru a repeta invazia din sudul Irakului din 2003 sau pentru a recuceri Insulele Falkland, așa cum au făcut-o în 1982.

El a adăugat: „Am putea reuni cele două brigăzi care au cucerit Insulele Falkland? Da, bineînțeles că am putea. Dar am putea să le ducem acolo? Am putea avea forța operativă care a făcut acest lucru posibil? Nu”.

„Ți-ar da fiori”

Comentariile lui Sanders sunt ecoul celor făcute de Dr. Rob Johnson, un înalt oficial al Ministerului Apărării, care săptămâna trecută a declarat că Marea Britanie „nu este pregătită să lupte și să câștige un conflict armat de orice amploare”.

Cu toate acestea, Sanders a spus: „Punctul asupra căruia nu sunt de acord cu Rob este că nu putem face asta la orice scară. Putem, dar n-o putem face pentru foarte mult timp. Totuși, Rob nu a fost departe de adevăr”.

El a refuzat să dezvăluie dimensiunea exactă a stocurilor de proiectile de artilerie și rachete ale armatei, adăugând: „Această parte este clasificată, dar ți-ar da fiori”.

Sanders a lansat, de asemenea, un avertisment major față de capacitatea actuală a forțelor de a apăra Marea Britanie de un atac.

În ceea ce privește reziliența națională, Sanders a spus: „Ne apărăm foarte eficient împotriva amenințărilor teroriste. Capacitatea noastră de apărare în domeniul cibernetic este mai bună decât a majorității. Cu siguranță avem lacune. Capacitatea noastră de a ne apăra infrastructura submarină se îmbunătățește. Însă, oricât de puțin probabil ar părea, capacitatea noastră de a face față rachetelor de precizie cu rază lungă de acțiune este destul de slabă. Avem un decalaj uriaș în ceea ce privește apărarea aeriană. Trebuie să ne asigurăm că cerul nostru este protejat cu investiții mai mari și că cablurile submarine pe care ne bazăm sunt protejate de sabotajul rusesc”.

„Dar este vorba, de asemenea, despre a ne asigura că și capacitatea noastră națională de producție poate crește, astfel încât să putem reconstrui stocurile și să putem reutiliza producția dacă este necesar, așa cum am făcut în timpul pandemiei de Covid, și să facem acest lucru relativ repede.”

„Este un efort al întregii națiuni. Am fost condiționați de o epocă în care operațiunile militare erau conduse de forțe profesioniste mici, departe de casă, neavând o legătură cu restul țării. Acest lucru era adevărat atunci când amenințările erau discreționare și de nivel relativ scăzut. Dar cu amenințările cu care ne confruntăm acum, singurul mod prin care le putem face față este să le tratăm ca pe un efort al întregii națiuni.”

„Bani care de fapt nu există”

Keir Starmer, noul prim-ministru, s-a angajat să crească cheltuielile pentru apărare la 2,5 % din PIB, dar numai atunci când finanțele publice vor fi mai sănătoase.

În prima sa conferință de presă, sâmbăta trecută, liderul laburist a avertizat că majorarea nu este iminentă, spunând: „Va trebui să se facă în cadrul regulilor noastre fiscale și nu vom fi tentați, așa cum s-a întâmplat cu ultimul guvern, să pretindem că există acum bani care de fapt nu există”.

Sanders a susținut că și cifra de 2,5 % este prea mică pentru ca forțele să facă față tuturor provocărilor actuale.

El a argumentat: „În prezent, ceea ce ni se cere depășește cu mult ceea ce suntem finanțați sau capabili să facem. Avem unele angajamente financiare foarte, foarte mari în acest moment, cea mai mare fiind reînnoirea descurajării nucleare, care este absolut necesară. Dar încercăm să facem acest lucru în același timp cu modernizarea forțelor aeriene, a marinei și a armatei, cu refacerea rezervoarelor goale, cu regenerarea bazei noastre industriale de apărare și cu asigurarea faptului că avem grijă de oamenii noștri în mod corespunzător în ceea ce privește cazarea și pachetele lor de recompense. Ceea ce avem în acest moment nu acoperă toate aceste lucruri.”

Sanders a provocat prima controversă în urmă cu doi ani, când a preluat funcția de șef al Statului Major General, avertizând că lumea se află „într-un moment tip 1937”. Deși consideră că avertismentul său „a fost auzit”, el nu crede că „a galvanizat reinvestirea în capacități și în stocuri și, în mod crucial, în rezistența națională, așa cum speram”.

Generalul a fost, de asemenea, dezamăgit de cât de puțin s-a discutat despre apărare și securitate în campania electorală generală din Marea Britanie. „În acest moment, dezbaterea politică din Marea Britanie încearcă să protejeze publicul de realitatea lumii în care trăim.”

„Nu este probabil, dar este plauzibil”

Un nou conflict global la scara celui de-al Doilea Război Mondial „nu este probabil, dar este plauzibil”, a susținut el.

NATO se confruntă cu amenințarea unui conflict într-o serie de puncte critice din întreaga lume. Agresiunea Rusiei în Europa de Est. Apoi China – „o putere în creștere care are ambiții teritoriale”. Apoi activitățile destabilizatoare ale Iranului în Orientul Mijlociu și problema Coreei de Nord.

Sanders a explicat: „Fiecare dintre acestea are potențial de conflict. Și ceea ce le leagă pe toate este că formează o axă, astfel încât avem o nouă Axă a puterilor. Diferența de data aceasta este că acestea sunt mai interdependente și mai aliniate decât erau puterile Axei originale. Aveți potențialul unui conflict care nu va arăta ca cel de-al Doilea Război Mondial, dar s-ar putea răspândi ca un cancer, va fi global și va opera la diferite niveluri de intensitate în toate domeniile operaționale.”

De asemenea, generalul crede că primele etape ale unui conflict global deja par a fi început. „Putin a făcut majoritatea lucrurilor pe care a spus că le va face”, a adăugat el. „Și-a prezentat intențiile de a conduce și domina străinătatea apropiată a Rusiei. Deci, cât de probabil este (conflictul – n.r.)? În unele privințe, se întâmplă deja”.

Sanders consideră, de asemenea, că în acest moment Ucraina pierde războiul împotriva Rusiei și îl poate câștiga doar dacă NATO își va asuma un angajament mai puternic față de Kiev.

El a calificat drept dezastruos planul lui Donald Trump de a forța Ucraina să încheie un acord de pace, deoarece acesta nu ar face decât să agraveze conflictul și „să-i ofere sprijin lui Putin”.

În timp ce NATO rămâne „cea mai puternică și de succes alianță din istorie, capacitatea sa de a acționa lipsește, iar nivelurile de pregătire sunt încă mult sub nivelul de la sfârșitul Războiului Rece”, susține el.

El a spus: „Tot ceea ce a făcut NATO în ultimii doi ani pentru a concepe o abordare operațională de apărare împotriva Rusiei trebuie acum să primească și resurse pe măsură. Iar aceasta chestiune nu se mișcă cu pașii care ne-ar face să ne simțim confortabil”.

În ciuda unui impuls recent important, 20 din cele 31 de state membre ale NATO încă cheltuiesc mai puțin de 2 %, inclusiv Franța și Germania. În comparație, Polonia cheltuiește 4,1 %, iar Estonia 3,4 %. Sanders a insistat că a făcut tot ce a putut pentru a-și susține argumentele în fața miniștrilor și că s-a gândit să demisioneze „de mai multe ori” când el și alții au fost ignorați.

 „M-am gândit la acest lucru de mai multe ori, din cauza îngrijorărilor legate de faptul că nu acționăm la scara și în ritmul necesare pentru a răspunde amenințărilor sau că nu înlocuim sau refacem echipamentele”.

El a decis să rămână în funcție deoarece a considerat că demisia „nu ar fi avut niciun impact”. Generalul a explicat: „Nu am suficient egoism încât să cred că demisia mea ar fi făcut mai mult decât o zi de titluri de primă pagină, așa că am considerat că este mai bine să continui să vorbesc.”

De asemenea, el își menține un alt apel controversat pe care l-a făcut în ianuarie, cerând Marii Britanii să dezvolte „o armată civilă” pentru a fi pregătită de amenințarea crescândă a conflictelor. Deși a insistat că a trecut prin toate procedurile corecte de autorizare, el a confirmat informațiile că ar fi fost luat la rost de șeful său, amiralul Tony Radakin, șeful Statului Major al Apărării.

„Tony și cu mine am avut o conversație sinceră”, a spus el, adăugând: „Nu ar fi prima dată în cariera mea când am avut parte de o mustrare”.

The post Generalul Sir Patrick Sanders, despre probabilitatea unui război mondial: Rusia, China și Iranul sunt mai periculoase decât naziștii în 1939 appeared first on tvrinfo.ro.

  

Exit mobile version