Frontiera europeană, sub asaltul migranților. Cum influențează Rusia fluxul migratoriu

Share

Rusia încearcă să destabilizeze Europa și să influențeze alegerile din statele europene prin aducerea de migranți pe continent cu ajutorul unor armate private, dezvăluie The Telegraph.

Liderul de la Kremlin are deja influență asupra unora dintre principalele rute folosite pentru a ajunge pe continent. FRONTEX se teme acum că Rusia își va „intensifica” eforturile de a muta migranții spre Europa odată cu sosirea primăverii.

Cu ajutorul forțelor paramilitare și al mercenarilor, inclusiv al grupului Wagner, se crede că Rusia va alimenta violențele în țări deja instabile din Africa, forțând oamenii să își părăsească locuințele și determinând astfel refugiații să se îndrepte spre Europa.

Mărturie stau o serie de documente care arată planurile agenților ruși de a înființa „o forță de poliție de frontieră de 15.000 de oameni” în Libia, pentru a controla fluxul de migranți. Iar presiunea pusă pe țările europene ar fi una uriașă.

Finlanda acuză Rusia că trimite migranţi la graniţa sa estică

Finlanda intenţionează să modifice legislaţia pentru a spori securitatea frontierelor și acuză Rusia că trimite migranţi la graniţa să estică. La sfârşitul anului trecut, Finlanda şi-a închis graniţa cu ţara vecină, după un aflux neobişnuit de mare de persoane din Yemen, Somalia și Siria.

Spre exemplu, anul trecut, până în luna iunie, în Marea Britanie intraseră peste 50.000 de migranți veniți din Africa. Cei mai mulți dintre ei trecând canalul Mânecii în diferite ambarcaţiuni. Iar cifrele de la nivelul întregii Europe sunt uriașe.  Doar pe ruta central mediteraneeană, potrivit Frontex, ar fi venit în 2023,  380.000 de migranți, cel mai mare număr din 2016 încoace. Dintre aceştia, 20 de procente au fost femei și copii, persoane vulnerabile care au nevoie de asistenţă specială.

Nici în anii următori lucrurile nu par să se schimbe în bine.  Activităţile Wagner din ţări ca Burkina Faso, Mali, Sudan, Republica Centrafricană sau Libia ar putea crea probleme şi mai mari. Pe fondul tensiunilor provocate de conflictul dintre Israel și Gaza, Rusia și-a consolidat legăturile cu Tunisia, o altă sursă majoră de migranți care intră pe bătrânul continent prin Marea Mediterană.

Europa caută soluţii să blocheze acest val de oameni. Din ce în ce mai multe ţări investesc sume uriaşe în garduri care să îi ţină departe pe migranți.  Potrivit publicației The Economist, în ultimii 10 ani, kilometri de graniţă protejaţi cu sârmă ghimpată au crescut de 7 ori, de la 300 în 2014 la 2100 în 2023, iar anul  acesta se vor mai construi alți 250 de kilometri de gard de protecţie.

Doar Polonia și Finlanda au investit în ultimii ani aproape 800 de milioane de euro în garduri care să îi țină departe pe migranți. Specialiștii susțin însă că această soluţie nu va reuși să îi țină departe pe refugiații veniți din țările sărace africane.  Rămâne însă de văzut dacă aceste valuri de migraţie care vor pune presiune din ce în ce mai mare pe unele țări vor influenţa opţiunile alegătorilor.

The post Frontiera europeană, sub asaltul migranților. Cum influențează Rusia fluxul migratoriu appeared first on tvrinfo.ro.

  

Ultimile Stiri

Alte Stiri